fbpx

Fler laddstolpar för elbilar

Flera nya laddningsplatser för elbilar har etablerats på olika platser i Haparanda kommun.

I dagarna har Haparanda stad installerat klart ett antal publika laddpunkter för elbilar på olika platser inom centrala staden.

Utöver de publika laddstolparna satsar kommunen på laddinfrastrukturen till den egna verksamhetens bilar.

– Elektrifiering gynnar både näringslivsutvecklingen i kommunen och det klimatstrategiska arbetet, säger Sven Tornberg, kommunalråd i ett pressmeddelande.

Under nästa år är målet att utveckla laddinfrastrukturen på landsbygden. Beslut om placering är ännu inte fattat.

Här finns de nya publika laddstolparna:
• Haparanda järnvägsstation (övre parkeringen), fyra platser
• Kuben/Gränsvallen, fyra platser
• Kommunhusets parkering, fyra platser

Inom två veckor kommer ytterligare publika laddstolpar som kommunen etablerar att finnas tillgängliga.

• Parkeringen mittemot gamla vattentornet, Köpmansgatan, fyra platser.
• HaparandaTornio resecentrum, Krannigatan 5, fyra platser.

Flera lokala företag har också befintliga laddstolpar, och fler företag flaggar för att ytterligare utbyggnad är på gång.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Fler laddstolpar för elbilar

  1. Laddstolparna vid kuben är inte gratis för elbilister. Priset är 2kr/kWh. Bra betallösning via app och kontokort. Stolpen levererar 11Kw AC vilket är ungefär vad en hemmaladdare brukar ge. Stolparna i Mönsterås var helt gratis och blev därför bortplockade.

      • Ladda ned en app som heter Waybler, Laddningen startas och betalas via appen. Hur kom du fram till att det skulle vara gratis?

  2. Laddstolparna vid Kuben har ingen betallösning utan där är det fritt fram att sno el! Visst skickas fakturan till de ansvariga inom kommunen så att inte skattebetalarna belastas? Gäller både elen och installation av laddstolparna.

  3. Det är en Synnerligen krävande människogrupp dessa elbilsägare ..vissa laddstolpar kostar det 5 kr Kw att ladda sin bidragsfinansierade bil.. Även bidrag finns att få om Elbilsägare installerar egen laddpunkt hemmavid. Notabelt är också att laddstolparna vid många affärer tex är placerade på bästa parkeringarna vid ingångarna, där var även handikappparkeringen skall finnas, ofta finns det många fler platser med laddningsmöjligheter än vad det finns parkeringsplatser för handikappade.

  4. Betalas det med med kort,så finns ju alternativa kort.privat ock tjänste kort.tänk på tobleroneaffärens grundare.semesterresan betalades inte med eget kort.

  5. Jag har bara motorvärmare i bilen så går den att använda till det? Ingen el hemma pga dyrt!

  6. Hur betalar man för den el man använder???
    Inte fan ska väl elbilsägare köra gratis!!!??? på skattebetalarnas kostnader!!!??

    • Kalle: Precis som när du tankar din bensin/diesel fordon. När du trycker in kortet så får du ström i kabeln i stället för fossiltbränsle. Istället för oktan så väljer du laddeffekt i Kw.

  7. Givetvis ska elbilsägarna betala då dom laddar sina bilar.
    Annars är det som att erbjuda gratis bensin eller diesel.

  8. Betalar den som laddar själv elen med kreditkort eller annat? Inte har ni väl tänkt belasta kommunens skattebetalare för att elen? Har inget intresse av att betala för dessa laddningar. Var och en bör betala för sin egen förbrukning!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka