fbpx

Fler laddstolpar för elbilar

Flera nya laddningsplatser för elbilar har etablerats på olika platser i Haparanda kommun.

I dagarna har Haparanda stad installerat klart ett antal publika laddpunkter för elbilar på olika platser inom centrala staden.

Utöver de publika laddstolparna satsar kommunen på laddinfrastrukturen till den egna verksamhetens bilar.

– Elektrifiering gynnar både näringslivsutvecklingen i kommunen och det klimatstrategiska arbetet, säger Sven Tornberg, kommunalråd i ett pressmeddelande.

Under nästa år är målet att utveckla laddinfrastrukturen på landsbygden. Beslut om placering är ännu inte fattat.

Här finns de nya publika laddstolparna:
• Haparanda järnvägsstation (övre parkeringen), fyra platser
• Kuben/Gränsvallen, fyra platser
• Kommunhusets parkering, fyra platser

Inom två veckor kommer ytterligare publika laddstolpar som kommunen etablerar att finnas tillgängliga.

• Parkeringen mittemot gamla vattentornet, Köpmansgatan, fyra platser.
• HaparandaTornio resecentrum, Krannigatan 5, fyra platser.

Flera lokala företag har också befintliga laddstolpar, och fler företag flaggar för att ytterligare utbyggnad är på gång.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Fler laddstolpar för elbilar

 1. Laddstolparna vid kuben är inte gratis för elbilister. Priset är 2kr/kWh. Bra betallösning via app och kontokort. Stolpen levererar 11Kw AC vilket är ungefär vad en hemmaladdare brukar ge. Stolparna i Mönsterås var helt gratis och blev därför bortplockade.

   • Ladda ned en app som heter Waybler, Laddningen startas och betalas via appen. Hur kom du fram till att det skulle vara gratis?

 2. Laddstolparna vid Kuben har ingen betallösning utan där är det fritt fram att sno el! Visst skickas fakturan till de ansvariga inom kommunen så att inte skattebetalarna belastas? Gäller både elen och installation av laddstolparna.

 3. Det är en Synnerligen krävande människogrupp dessa elbilsägare ..vissa laddstolpar kostar det 5 kr Kw att ladda sin bidragsfinansierade bil.. Även bidrag finns att få om Elbilsägare installerar egen laddpunkt hemmavid. Notabelt är också att laddstolparna vid många affärer tex är placerade på bästa parkeringarna vid ingångarna, där var även handikappparkeringen skall finnas, ofta finns det många fler platser med laddningsmöjligheter än vad det finns parkeringsplatser för handikappade.

 4. Betalas det med med kort,så finns ju alternativa kort.privat ock tjänste kort.tänk på tobleroneaffärens grundare.semesterresan betalades inte med eget kort.

 5. Jag har bara motorvärmare i bilen så går den att använda till det? Ingen el hemma pga dyrt!

 6. Hur betalar man för den el man använder???
  Inte fan ska väl elbilsägare köra gratis!!!??? på skattebetalarnas kostnader!!!??

  • Kalle: Precis som när du tankar din bensin/diesel fordon. När du trycker in kortet så får du ström i kabeln i stället för fossiltbränsle. Istället för oktan så väljer du laddeffekt i Kw.

 7. Givetvis ska elbilsägarna betala då dom laddar sina bilar.
  Annars är det som att erbjuda gratis bensin eller diesel.

 8. Betalar den som laddar själv elen med kreditkort eller annat? Inte har ni väl tänkt belasta kommunens skattebetalare för att elen? Har inget intresse av att betala för dessa laddningar. Var och en bör betala för sin egen förbrukning!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.