Koalitionen backar helt om värmeverket

HAPARANDA Den ledande koalitionen i Haparanda, (C), (Sjvp), (M) och (KD) backar nu från sitt ursprungliga beslut att sälja värmeverket till Vasa Värme. I stället går man ut med en förfrågan om anbud på öppna marknaden.

Ett extra fullmäktige den 13 januari, där Vasa Värmes anbud skulle ställas mot Torneås anbud, ställs in. Nu inleds istället ett öppet anbudsförfarande.

HB har tidigare redogjort för att kommunen skulle kunna fällas av två anledningar, antingen för att man ger så kallat otillåtet statsstöd till köparen eller att försäljningen av 51 procent av aktierna är försäljning av lös egendom. I det sistnämnda fallet krävs ovillkorligen ett öppet anbudsförfarande.

Därför ska en öppen upphandling nu göras. Det lär blir svårt att hinna med ett beslut till nästa fullmäktige den 24 februari.

Ett alternativ som nu verkar blir allt starkare är att kommunen efter prövning av nya anbud beslutar att behålla värmeverket till 100 procent i kommunens regi.

Kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C) säger i en intervju med HB på trettondagen att det alltid har varit första alternativet för koalitionen, men att Vasa Värmes erbjudande gjorde en bra affär ännu bättre. Koalitionen utesluter inte heller idag, att behålla värmeverket, enligt Sven Tornberg.

Läs hela artikeln här (kräver inloggning).

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Koalitionen backar helt om värmeverket

 1. Vill de styrande i kommunen skaffa sig PR och dyrbar Goodwill så backar man helt och driver värmeverket i egen regi.
  Anställ en kunnig person/personer att driva verket så kommer det generera inte bara värme utan också vinst.
  Det finns faktiskt sådana personer även i Haparanda vilket borde vara känt.
  Samtliga behöver inte vara heltidsanställda utan jour alternativt beredskap kan också användas för att hålla ner lönekostnaderna men ändå vara intressant för många.

 2. Intressant verkkosurfaren.
  Så du skattar i Stockholmsregionen. För det är väl där dom flesta kommuner som tvingas betala så kallad Robin Hood-skatt ligger?
  Förövrigt går värmeverket med vinst som i bästa fall hamnar i den kommunala skattkistan.
  Så vem är egentligen den tärande i frågan.
  För övrigt anser jag att värmeverket ska ägas fullt ut av kommunen för att det kommer att gagna oss skattebetalare i längden.

 3. Urbaniserad, uppfriskande inlägg! För min personliga del skulle jag tjäna en hel på att t.ex. avskaffa glesbygdsstöd och ”Robin Hood-skatt”, men du kanske inte kommit till den delen i din analys?
  Nu pratar vi om en högst lokal angelägenhet där några tusen stadsbor får värme från värmeverket, medans övriga kommunala skattebetalare får ordna sin uppvärmning på egen hand. Om vi sen ska lyfta energifrågan till en nationell fråga så kan man bara konstatera att JÖK-regimen och dess föregångare gjort självmål, ytterlighetspartierna C och MP har sett till att ersätta kärnkraft med kolkraft, man tackar

 4. Okej,verkkosurfaren!
  Då kan vi stadsbor sluta att sponsra utsocknes med era utgifter.
  Du kanske hellre vill stå för alla kostnader själv?
  Bra. Du kan börja att betala för skola,omsorg,vägar,vatten,mm.
  Jag tycker att vi alla kommuninvånare ska vara solidariska med varandra.
  En för alla-alla för en. Det är så ett samhälle byggs.
  Ej genom isolation.

 5. Moderater, privata profitörer, vinstbringande verksamhet, investera 100 miljoner av kommunens pengar etc. Tja, det kanske finns flera sidor av myntet. Men, en ordinär fastighetsägare i Haparanda kanske istället skulle titta på andra alternativ som bergvärme, luftvärmepump, pellets, solpaneler etc istället för att binda sig för fjärrvärmemonopolets dyrare värme? Sen bör ju verksamheten gå med vinst för kommunmedborgare i Nikkala, Karungi, Tossa etc ska ju inte sponsra ”borgarnas” (stadsbornas) uppvärmning i stan. Många delar på ett spett…

 6. Haparanda bör göra som Helsingborg.
  Folkomrösta angående försäljning av värmeverket.(51%)
  Ett enkelt ja eller nej.

 7. Vart försvann artikeln om värmepannan och pelloaffären i Övertorneå? Började sanningen komma fram?

 8. Vad bra att politikerna tar omtag i detta ärende och inte har så bråttom att ta beslut. Man bör ha ordentligt underlag och fakta på bordet innan beslut fattas. Det är bara synd att man inte gjorde på liknande sätt vad gäller skolstrukturen i Haparanda. Snabba beslut, man kör över alla som en ångvält, underlag och konsekvensanalyser saknas. Man tog beslutet baserat på ett tjänstemannaförslag som forcerats fram under tidspress. Är det försent att ta omtag även i det ärendet?

 9. Säljer man det till riskkapitalister som bara höjer priset.

  Finns ju alternativet att sluta med fjärrvärme. Säga upp abbonemanget. Så den makten har vi i alla fall som konsumenter.
  Kan dock bli svårt för dem som bor i lägenhet.

 10. Knapsu:

  Håller med dig!

  Dom gör det här bara nu såhär för att det skall se bättre ut!

  Sedan är nog det här bara en i raden av privatiseringarna. Andra saker kommunen driver nu kommer följa med och på gott och ont!

  Kan ju trots allt finnas nåt gott med också, så länge man bara undviker dessa riskkapitalister!

 11. Riskkapitalisterna har ett enda syfte. Att tjäna pengar.
  Kommunen har ett enda syfte. Att tjäna kommuninvånarna.
  Heja på!

 12. ”Backar helt”? De tänker ju fortfarande infodra anbud på anläggningen! Om de skulle tänka om och istället behålla denna vinstinbringande anläggning så kan man prata om att backa.
  Tyvärr så kommer det nog bli så att verket säljs ut, det är ju den borgerliga ideologin att allt som vi skattebetalare äger gemensamt ska överräckas till privata profitörer.
  Sedan är ju moderater i synnerhet urusla affärsmän som gör ekonomiskt vansinniga och olagliga utförsäljningar.
  Googla på ”Kristersson utförsäljningar”

 13. Men vidare så kan även kommunen ta det lånet, sen kan det lånas vidare till det kommunala bolaget mot en utgift och därigenom bärs kostnaden återigen av det kommunala bolaget.

  Nog måste vi kunna blicka framåt, bortom ”effektivisering” och ”privatisering”.

 14. Jag verkligen älskar engagemanget bland medborgarna i den här frågan.
  Men det ständigt återkommande frågan om lånet för ett nytt värmeverk är frustrerande.
  Kommuner lånar pengar av Kommuninvest, Kommunala bolag lånar pengar av Kommuninvest, Kommuninvest ägs av landets kommuner och landsting/regioner.
  Med den omsättningen som kommunens värmeverk har, är ett lån för nybyggnation av ett värmeverk, inte ett problem. Vi kan bygga flera värmeverk på den möjliga låneskillingen.
  Nämnde jag att det mest troligt även är negativ ränta på det potentiella lånet?

 15. Nu måste vi tänka ganska många år i framtiden.. ska vår kommun bekosta ett nytt värmeverk för 100 miljoner kronor , när framtidens uppvärmning är så oviss. Alla insändare handlar om att kommunen gör förlust om en annan aktör bygger nytt värmeverk. Jag tror tvärtom. Låt en utomstående aktör stå för investeringen och ta riskerna. Värmeverk är nog inte framtidens energikälla ändå ..

 16. Bra att man kan tänka lite längre än näsan räcker i Haparanda och ändra sig om försäljning annars skulle det ha slutat som när Vattenfall sålde till samma riskkapitalister som ju bara har ett i sinnet: att mjölka medborgarna på pengar. Se hur det gick i Kalix: höjda priser. Bra att man har lite förnuft kvar i Happis så man ej Gör en ankdamm till, där man trodde att en ny Jesus skulle komma och göra underverk på gränsen, man borde väl insett att det ej finns befolkningsunderlag för ett Babels torn På gränsen. Bucht var den man kan lyfta på hatten som fick Ikea att landa i Happis!

 17. Bra, om det är en framtida ”kassako” borde den behållas i kommunens ägo… Det kanske kan ge ett par till arbetstillfällen också…

 18. det är ju intressant…då infinner sig frågan varför kommunen vill sälja egendom..vad skall finansieras vilka förluster skall täckas..Hoppas HB driver frågan i bästa ”Kalla Fakta” stil…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.