fbpx

Kommunstyrelsen i Pajala sparkas idag måndag

PAJALA:

HB kunde redan igår berätta att kommunstyrelsens ledamöter i Pajala inte kommer att beviljas ansvarsfrihet under måndagens fullmäktigemöte. Det kommer att leda till att de avgår eller entledigas, men får uppdraget att fungera som en tillfällig ”expeditionsstyrelse” för rutinfrågor.

Gottfrid Augustsson Lassi har lett sitt parti till tydliga beslut i en svår situation.

Den springande punkten är nämligen att Socialdemokraterna vid sitt medlemsmöte i torsdags beslöt att S-förtroendevalda ska rösta nej till ansvarsfrihet. Troligen kommer hela KS, inklusive oppositionen, att nekas ansvarsfrihet.

Men varken S-ledamöterna eller andra ledamöter i kommunstyrelsen får delta i omröstningen på grund av jäv. De ersätts av suppleanter.

KS måste finnas

Att fullmäktige först skulle neka ansvarsfrihet för KS-ledamöterna och därefter i nästa andetag vid en omröstning om entledigande ge samma kommunstyrelse nytt förtroende faller på sin egen orimlighet.

Enligt kommunallagen måste en fungerande kommunstyrelse alltid finnas och då kan man ge den avsatta kommunstyrelsen uppdraget att fungera som en ”expeditionsstyrelse” för rutinfrågor tills en ny KS har valts (jmf. expeditionsministär på regeringsnivå).

”Få konsekvensanalyser”

Att hela S säger nej till ansvarsfrihet bekräftas av Gottfrid Augustsson Lassi, Narken, ordförande för S i Pajala sedan två år. Han var under 20 år ombudsman för Byggnads i Malmfälten och har stor erfarenhet av förhandlingar och kompromisser. Själva livet är en kompromiss, brukar han säga. Nu har han uppenbarligen lotsat fram partiet till tydliga beslut i en svår situation.

Han är kritisk mot koalitionens sätt har drivit politiken i Pajala.

– Det har gjorts alldeles för få konsekvensanalyser innan man tagit besluten. Det är A och O även i politiken. Man kan inte bara säga att ”vi beslutar så tills vidare”.

Engageras i förhandlingar

Han kommer troligen att engageras i de förhandlingar som väntar mellan partierna för att bilda nya koalitioner inför ett kommande nyval av KS-ledamöter.

– Vi kommer enligt min mening att ha en träff med de koalitionspartier som finns kvar. Men det räcker ju inte. Vi måste också vidga diskussionerna med andra partier och jag är öppen för alla diskussioner.

Men det finns ett undantag. Vid medlemsmötet i fredags beslöt man att vidhålla att det bara finns ett S-parti i Pajala.

– Välkommen hem, vill jag säga till dem inom Framtid S.

– Det jag ser fram emot är att vi i Pajala ska kunna jobba kollektivt över alla partigränser för kommunens bästa, avslutar Gottfrid Augustsson Lassi, som inte vill spekulera om nästa kommunalråd.

– Vi får avvakta och så vad som händer med Ulrica Hammarström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kommunstyrelsen i Pajala sparkas idag måndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka