fbpx

Konsten som var för våldsam för kommunen

Konst av Anders Sunna som publicerats på Heart of Laplands Instagramkonto.

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Konsten som var för våldsam för kommunen

 1. Brukar man inte säga Den fria konsten? En annan sak i artikeln som gör mig orolig är att kommunalrådet tittar vad de anställda gillar på sociala medier och uttalar sig lite hotfullt mellan raderna.Är inte det ganska så diktatoriskt? Låt konsten vara fri och låt de anställda tycka om vad dom vill!

 2. Nog förstår jag att man reagerar. Det där är definitivt inte nå som dom ska pyssla med.

 3. Hahahaha samtidigt spelar vi ortenmusik på radio, kollar filmer med brutalt våld, ser länkar på internet med lik osvosv.

  Konsten hade säkert t.o.m anti-våld/freds symbolism.

  Ta av er naivglasögonen.

  Bra PR för Sunna om inte annat.

  • För några veckor sedan hade någon ställt en skyltdocka med övertejpad mun i rondellen i Ötå. Bästa konsten och den beskriver verkligen läget i kommunen. ”Alla ska vara tysta” borde ju bli den nya kommunslogan 🤣 Blir lika kränkt av kvinnosynen man har i ötå, då man tycker en kjol ska symbolisera oss, som Sunnas konst. För övrigt verkar ju kulturchefen i byn ha en enorm budget med tanke på hur det grävs och ändras överallt i CENTRALORTEN + alla utegym som byggs upp och som ingen använder. Nu senast vid Ekfors-huset. Fördela om pengarna så skola, vård och omsorg slipper gå på knäna istället. Sedan kan ni satsa miljoner på utsmyckning i den nya färgen skrikorange 🙈

   • Den skyltdockan var ju obehaglig. Jag såg den i hörnet av busstationen, just bredvid kyrkogården. Den lär i alla fall inte ha kostat så mycket? Det är ju vansinne av kommunen att slösa pengar på ”konst” när det behövs cykelvägar, bättre gatubelysning och andra säkerhetshöjande åtgärder. Lekplatser är det ju bra att man satsar på i alla fall, så att barnfamiljer slipper resa utomlands av den anledningen (Ylitornio har tydligen en populär lekplats) men frågan är om den vid skolan verkligen kommer visa sig vara värd pengarna (det rör sig om ganska mycket pengar, sägs det).

 4. Folk är så känsliga och oroliga.

  Blev någon kränkt?

  Deras eget ansvar, inte nån annans.

  • Nej precis. Folk är så känsliga numera. Blir kränkta för allt möjligt. Minsta lilla så klagar någon.
   Som t.ex. en måltavla för bågskytte. Löjligt.

   Ska man vara noggrann så är det ofta inte heller en ak47. Många gånger är det akm eller någon kopia man ser på bild.

   • Nej, våld är det inte – såvida man inte är feminist, för då anser man att det är ”latent våld” eller någonting annat flummigt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka