fbpx

Konsten som var för våldsam för kommunen

Konst av Anders Sunna som publicerats på Heart of Laplands Instagramkonto.

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Konsten som var för våldsam för kommunen

 1. Brukar man inte säga Den fria konsten? En annan sak i artikeln som gör mig orolig är att kommunalrådet tittar vad de anställda gillar på sociala medier och uttalar sig lite hotfullt mellan raderna.Är inte det ganska så diktatoriskt? Låt konsten vara fri och låt de anställda tycka om vad dom vill!

 2. Nog förstår jag att man reagerar. Det där är definitivt inte nå som dom ska pyssla med.

 3. Hahahaha samtidigt spelar vi ortenmusik på radio, kollar filmer med brutalt våld, ser länkar på internet med lik osvosv.

  Konsten hade säkert t.o.m anti-våld/freds symbolism.

  Ta av er naivglasögonen.

  Bra PR för Sunna om inte annat.

  • För några veckor sedan hade någon ställt en skyltdocka med övertejpad mun i rondellen i Ötå. Bästa konsten och den beskriver verkligen läget i kommunen. ”Alla ska vara tysta” borde ju bli den nya kommunslogan 🤣 Blir lika kränkt av kvinnosynen man har i ötå, då man tycker en kjol ska symbolisera oss, som Sunnas konst. För övrigt verkar ju kulturchefen i byn ha en enorm budget med tanke på hur det grävs och ändras överallt i CENTRALORTEN + alla utegym som byggs upp och som ingen använder. Nu senast vid Ekfors-huset. Fördela om pengarna så skola, vård och omsorg slipper gå på knäna istället. Sedan kan ni satsa miljoner på utsmyckning i den nya färgen skrikorange 🙈

   • Den skyltdockan var ju obehaglig. Jag såg den i hörnet av busstationen, just bredvid kyrkogården. Den lär i alla fall inte ha kostat så mycket? Det är ju vansinne av kommunen att slösa pengar på ”konst” när det behövs cykelvägar, bättre gatubelysning och andra säkerhetshöjande åtgärder. Lekplatser är det ju bra att man satsar på i alla fall, så att barnfamiljer slipper resa utomlands av den anledningen (Ylitornio har tydligen en populär lekplats) men frågan är om den vid skolan verkligen kommer visa sig vara värd pengarna (det rör sig om ganska mycket pengar, sägs det).

 4. Folk är så känsliga och oroliga.

  Blev någon kränkt?

  Deras eget ansvar, inte nån annans.

  • Nej precis. Folk är så känsliga numera. Blir kränkta för allt möjligt. Minsta lilla så klagar någon.
   Som t.ex. en måltavla för bågskytte. Löjligt.

   Ska man vara noggrann så är det ofta inte heller en ak47. Många gånger är det akm eller någon kopia man ser på bild.

   • Nej, våld är det inte – såvida man inte är feminist, för då anser man att det är ”latent våld” eller någonting annat flummigt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen. 

Startar ungdomsförbund

SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, har väckts till liv i Haparanda efter årtionden av frånvaro.
– Jag får chansen att påverka politiken och göra ungdomars röster hörda, säger Anna Ollinen, 17 år.

Särkilax Maria skapad av ett enda stycke

Det var bara ett år sedan som det definitiva beslutet togs att uppföra en staty vid Särkilax kyrka norr om centralorten Övertorneå. Nu är statyn som döpts till Särkilax Maria uppförd och i lördags invigdes den.