Haparandabladet (HB) kan avslöja en kaosartad konsultkarusell inom socialförvaltningen i Pajala. Politiker och socialchef tappade kontrollen när kommunchefen egenmäktigt började styra konsulterna. På 2,5 år betalades ut 48 miljoner kronor till konsulter varar 47 miljoner till två skånska socionomkonsulter, Serei Solution AB ägd av Sebastian Wolff och CJ Socionomkonsult AB ägd av Camilla Jansdotter.
Skånekonsulterna upphandlades av socialchefen Mervi Kostet efter halvårsskiftet 2022 utan konkurrensutsättning. Det rådde akut kris när kommunen hade tappat alla anställda socionomer. Från början gjordes normala avtal med rimliga arvoden med de båda konsultföretagen.
Tog över ruljangsen
Men efter en kort tid tog dåvarande kommunchefen Stefan Millgård över ruljangsen och började ge de två konsultföretagen ständigt nya uppdrag utan samverkan med socialchefen. Den stora miljonrullningen drog igång.
Timpriserna låg på 1.350 kronor och uppåt. Wolff var en tid socialchef och arvodena sköt i höjden. Under mer än ett års tid kunde Sebastian Wolff attestera månadsfakturorna från sitt eget företag. Camilla Jansdotter utsågs till enhetschef och även hennes arvoden steg.
Rena guldgruvan
Uppdragen blev rena guldgruvan för skånebolagen. Arbete under kvällar och helger belönades med dubbla arvoden. Båda försågs med fria bostäder i Pajala. För bilkörning betalades 70 kronor per mil. Vid uppdrag med övernattning utgick traktamenten på 1.000 kronor per dygn. Wolff hade rätt att arbeta fyra månader per år hemifrån och Camilla Jansdotter tre månader. Antalet fakturerade timmar gick långt över normala 40 timmar per vecka.
Allt fortsatte fram till sista december 2024 trots kraftiga protester från framför allt oppositionspolitikern Linda Jonsson (V). Då hade de två konsultföretagen fakturerat totalt 47 miljoner kronor. Tre tidigare konsultbolag som upphandlats i konkurrens med andra företag blev av med sina uppdrag ungefär samtidigt som skånekonsulterna engagerades.
64 procents vinstmarginal
HB har granskat skånebolagens bokslut de aktuella åren. Serei Solutions bokslutsår slutar sista april och CJ Socionomkonsults sista juni. Vi har kunnat granska två fulla bokslutsår för båda företagen.
Serei Solution kunde under två bokslutsår fakturera kommunen på 25,4 miljoner i omsättning och redovisade en

vinst på 8,6 miljoner. På två år hade det egna kapitalet vuxit från 900.000 till 6 miljoner kronor. Bolaget anlitade tidvis två underkonsulter.
CJ Socionomkonsults ägare Camilla Jansdotter arbetade ensam och omsatte under två bokslutsår 8,1 miljoner och gjorde en vinst på 5,2 miljoner. En vinstmarginal på 64 procent. Bolagets eget kapital hade gått från 600.000 till 2,5 miljoner kronor.
Ekonomin i botten
Till saken hör att Pajala kommuns ekonomi är körd i diket. Det samlade underskottet per sista december 2024 ligger på cirka 50 miljoner och 2025 kan den uppgå till 100 miljoner. Konsultarvodena är en stor del av förklaringen till att ekonomin är körd i botten. Under försommaren 2024 sparkade kommunfullmäktige hela kommunstyrelsen inklusive kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).
”Tåget har gått”

– Tåget har gått ekonomiskt för Pajala kommun. Det blir helt omöjligt att spara in så stora underskott för en så liten kommun som Pajala. Konsultkostnaderna visar återigen det kaos som finns i den politiska ledningen, säger Johny Lantto, lokalpartiet Framtid S.
– De här siffrorna är svåra att ta in. Vi har i kommunstyrelsen fått helt andra siffror som jag länge misstänkt inte varit sanna, säger Linda Jonsson (V).
– Siffrorna är horribla, säger nya kommunalrådet Birgitta Rantatalo (S) som tillträdde i våras. Vi har redan infört nya kontrollrutiner.
– Vi kommunrevisorer har nog haft hum om total kostnaderna, men något totalbelopp har vi inte haft, säger Josefin Brynefall, ordförande för kommunrevisorerna.
Fotnot: HB har inte fått kontakt med förre kommunchefen Millgård som lämnade Pajala i april. Och inte heller med Wolff eller Jansdotter. Vi anklagar dem inte för brott och de har uppenbarligen gjort bra jobb i många avseenden. Däremot kan man diskutera företagarmoral när man maximerar sina konsultarvoden från en liten glesbygdskommun som befinner sig i svår kris.
5 kommentarer på “Konsultkarusell kostade Pajala 48 miljoner”
Tyvärr fortsätter vastyret i Pajala. Som om det inte vore nog med konsulthärvan. Dessa politiska ledare i S, kd o sjukvårdspartiet kommer vi att minnas som dom som raserade Pajala kommun och förstörde för kommunens invånare. Ska bli intressant att lyssna på kommande fullmäktige.
Legaliserad stöld
Den som skrivit artikeln påpekar att man inte vill anklaga någon för brott samtidigt står det klart att denna SW under mer än ett års tid kunde attestera månadsfakturorna från sitt eget bolag. Det kan ju inte vara förenligt med vad som är enligt lagar och föreskrifter som är gällande i kommunen. Är det någon som har kollat på detta överhuvudtaget inom socialnämnden? Revisorer? Kommunfullstyrelse? Kommunfullmäktige? Eller har man bara stuckit huvudet i sanden och ansåg att bara kommunstyrelsen avgick så var det ur världen? Att man fått in helt andra siffror till kommunstyrelsen än vad det egentligen handlade om? Att kommunrevisionerna kan komma och säga att dom inte haft något totalbelopp är också mycket skrämmande, är det verkligen rätt personer på rätt plats? Mycket dåliga ursäkter och stor besvikelse för oss medborgare som röstat fram dessa personer. Ni kanske själv borde fundera om ni sitter på rätt stol.
Hej.
Som ordförande för kommunrevisionen hoppas jag att jag kanske kan besvara några av dina funderingar och frågor.
Vi revisorer uppmärksammade detta för cirka ett år sedan då vi valde att göra en rätt hastig och ytlig granskning av rutinerna kring attest och upphandling. Detta på grund av att vi funnit indikationer på att vissa saker inte gått rätt till och även hade rätt lite tid på oss innan 2023 års granskning enligt lag skulle vara färdig. Det är således våra granskningar som resulterat i att berörd journalist granskat detta vidare och skrivit denna artikel.
I dessa väldigt ytliga granskningar gjordes stickprov på de bolag som fakturerat för högst belopp under året vilket resulterade i att vi då fann en del av i artikeln nämnda avvikelser.
Konsulten i fråga har inte attesterat samtliga fakturor under hela året, utan det handlar om ett visst antal fakturor under den period som han även satt i rollen som socialchef på konsultbasis, vilket hade ett totalt värde av ca 1 miljon om jag inte missminner mig.
Det vi i revisionen inte haft exakta siffror på är hur mycket konsulterna kostat överlag under alla de åren som de varit anlitade av kommunen, vilket självfallet är högst relevant i ämnet och rörande ekonomin men inte har varit aktuellt för just år 2023. 2024 års granskningar är ännu pågående.
Revisionens uppgift är att granska löpande under åren och årsvis, dels för att kunna hitta mindre saker som behövs åtgärdas eller ses över av politikerna vilket är det vanliga inom en kommun och revision. Men även för att årligen kunna ställa politikerna till svars om större fel upptäcks och begåtts genom en årlig ansvarsprövning och kan som föregående år resultera i ett avstyrkande av ansvarsfrihet. Tåls dock att poängtera att detta resultat är högst ovanligt i kommunsverige.
Jag hoppas att jag kunnat ge dig åtminstone några svar, men annars får du jättegärna kontakta mig också om du undrar över någonting.
Mvh Josefin Brynefall Strålind
Skulle behöva sparka fler, det är hemskt att några få personer sätter Pajala kommun i den här sitsen. Finns inget förtroende längre för de ledande politiker. Fattar ni vad ni ställt till med? Snäll avgå, ni har inte kompetens! ingen självinsikt!