fbpx

Kontanter krävs för att handla mat

Coop i Haparanda är sedan söndagkväll utan internetuppkoppling.

Skyltar om att det är kontanter, svenska kronor eller Euro, som gäller i första hand vid betlning, möter vid ingången till Coop.

– Jag fick ett larm på söndag efter klockan 18 att vi inte är uppkopplade till internet, säger butikschef Christer Lundqvist.

Han är frustrerad över situationen, framför allt för att kunderna inte kan att använda kort som betalning. Det ställer till det rejält.

– Det är tråkigt, en del kunder får lämna matvarorna.

Bland de som får lämna butiken i ogjort ärende finns vissa som inte har förståelse för att det inte är butikens fel och de i kassan får ta emot en del skäll. Butikschefen säger att felet ligger hos butikens  internetleverantör:

– Det är tyvärr ingenting vi kan göra här i butiken för att lösa problemet.

Det enda säkra betalningssättet är kontanter, kronor eller Euro går bra. Ett tag fungerade det att handla med app i telefonen och swisha betalningen, men efter en avstämning fungerar inte det heller.

Kabelbrottet ställer till det rejält i butiken även på andra sätt. Det går inte att beställa varor , prismärka varor, märka om eller beställa varor.

– Vi kan inte göra någonting. Vi kan inte ändra skyltning och det går inte att ringa in beställningar som det gjorde förut. Ja, kanske till Olofssons bröd, men det här påverkar hela varuflödet, säger Lundqvist.

Hur kabelbrottet påverkat butiken försäljningssiffror kan han inte heller se så länge internet ligger nere, men att det har stor påverkan är det ingen tvekan om.

– Det rör sig om femsiffrigt belopp, säkert mer än 100.000 kronor, säger butikschefen som en vanlig dag har cirka 15.000 betalande kunder.

Det är Coops IT-avdelning som sköter kontakten med internetleverantören Telia. Butikschefen vet inte exakt vad som orsakat internet avbrottet, mer än att det kan vara vattenläcka som är grundorsaken.

När problemet kan tänkas vara åtgärdat har Christer Lindqvist inte fått besked om än.

– Det ska vara en stor fiberkabel som är skadad, det kan ta tid att laga det. I går stod det att det skulle vara klart i natt klockan två och nu på morgonen stod det 10.30, säger butikschefen Christer Lindqvist som hoppas på en snar lösning.

Förutom all olägenhet för kunderna och svårigheterna för de anställda i butiken att genomföra flera arbetsmoment, blir också en del matvaror som fått lämnas i kassan förstörda och får slängas.

Enligt Telia berör driftstörningen i internetleveransen 103 av deras kunder i området kring Haparanda, ut mot Vuono och Mattila.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Kontanter krävs för att handla mat

  1. Där ser man hur sårbara vi blir när kontanterna är på väg att försvinna!

  2. Förvånande att det över huvud taget finns folk som går in i en affär utan kontanter.

    • Inte ett dugg förvånande enligt mig, folk som använder sig av kontanter har under flera års tid blivit behandlade som eventuellt kriminella av både banker och staten.. Vi har blivit alldeles för bekväma med att tro att kontanter är något från det förgångna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka