fbpx

Körförbud för elsparkcyklar på gångbanor

Från och med idag, den 1 september, gäller förbudet att köra elsparkcyklar på gångbanor.

Den som bryter mot förbudet kan åka på penningböter.

– Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer. Nu är det slut med det. Tillsammans med parkeringsförbudet kommer det här förslaget förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på våra gångbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Körförbud för elsparkcyklar på gångbanor

 1. Inget förbud att framföra elsparkcykel på cykelbanan.
  Det gäller trottoarer och gångbanor.
  Är det gemensam gång- och cykelbana så ska elsparkcykeln framföras som en cykel.
  Hjälmkravet gäller barn och ungdomar, EJ vuxna.

 2. Allt förbjuds, och allt ska man klaga och gnälla på.
  Jag kör dagligen med en elsparkcykel och tycker cykelvägarna är smidigt och bra. Bygg då ut fler vägar där tant agda får gå mitt i vägen utan hörapparat så får vi som cyklar/elsparkcyklar en egen väg.

  • Håller med dig, inga problem. Möter elsparkcyklar, elmopeder varje dag, kör själv vanlig moped där så gott som varje dag och så länge vi har vett i skallen så ska vi nog alla som färdas på våra vägar kunna mötas där varje dag utan problem.

 3. förbud är väl bra, men när de börjar köra på motsatt sida av vägbanan, idag på morgonen flera kom emot på fel sida, utan hjälm t.o.m. Är beslutet rätt, de ska väl inte färdas på vägarna?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.