fbpx

Kortade operationsköer

Region Norrbotten har kortat operationsköerna med 200 personer under våren.

I ett pressmeddelande uppger regionen att kökortningen har främst skett vid sjukhusen i Gällivare, Piteå och Sunderbyn, vilket ska ha att göra med ett omfattande samarbete mellan olika kliniker.

”Till exempel har en operationssköterska tillfälligt lånats ut från öron, näsa och hals-kliniken till centraloperation på Sunderby sjukhus. Det gör att man kan sätta ihop ett komplett operationslag för att operera barn som har problem med sina halsmandlar”. 22 barn har enligt regionen hittills kunnat opereras tack vare detta.

Att genomföra operationer som dagkirurgi är positivt för patienterna och kortar dessutom köerna. Här handlar det om patienter som behöver förminska sin prostata eftersom de har svårigheter med att kissa. Operationerna genomförs vid Gällivare sjukhus.

– Nu opererar vi två-sex patienter inom dagkirurgin varje vecka, säger Roger Brännström, verksamhetsområdeschef för allmänkirurgi och urologi, i pressmeddelandet.

Vid Piteå sjukhus opereras det på samtliga operationssalar tre av fem vardagar per vecka. Därmed har väntelistorna kortats med totalt 49 patienter.

I Luleå har en del enklare undersökningar av livmodern flyttats från centraloperation till gynmottagningen. ”Det gör att centraloperation kan användas för mer avancerade gynoperationer”. Vidare undersöks om fler mindre gynoperationerna kan flyttas, för att korta köerna ännu mer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.