fbpx

Kortade operationsköer

Region Norrbotten har kortat operationsköerna med 200 personer under våren.

I ett pressmeddelande uppger regionen att kökortningen har främst skett vid sjukhusen i Gällivare, Piteå och Sunderbyn, vilket ska ha att göra med ett omfattande samarbete mellan olika kliniker.

”Till exempel har en operationssköterska tillfälligt lånats ut från öron, näsa och hals-kliniken till centraloperation på Sunderby sjukhus. Det gör att man kan sätta ihop ett komplett operationslag för att operera barn som har problem med sina halsmandlar”. 22 barn har enligt regionen hittills kunnat opereras tack vare detta.

Att genomföra operationer som dagkirurgi är positivt för patienterna och kortar dessutom köerna. Här handlar det om patienter som behöver förminska sin prostata eftersom de har svårigheter med att kissa. Operationerna genomförs vid Gällivare sjukhus.

– Nu opererar vi två-sex patienter inom dagkirurgin varje vecka, säger Roger Brännström, verksamhetsområdeschef för allmänkirurgi och urologi, i pressmeddelandet.

Vid Piteå sjukhus opereras det på samtliga operationssalar tre av fem vardagar per vecka. Därmed har väntelistorna kortats med totalt 49 patienter.

I Luleå har en del enklare undersökningar av livmodern flyttats från centraloperation till gynmottagningen. ”Det gör att centraloperation kan användas för mer avancerade gynoperationer”. Vidare undersöks om fler mindre gynoperationerna kan flyttas, för att korta köerna ännu mer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.