fbpx

Kortbedrägerier största brottstypen inom bedrägeribrott

TORNEDALEN: Kortbedrägerierna fortfarande är den största brottstypen inom anmälda bedrägerier. Och det är kortbedrägerier med internationell koppling utan det fysiska kortet som utgör den största delen.

Antalet anmälda kortbedrägerier i år ligger hittills på ungefär samma nivå som 2018, runt 143.000 mellan januari och juli. Det är dessutom fem gånger vanligare att det är kortuppgifterna och inte det fysiska kortet som används vid bedrägerierna. Det är dessutom så att kortbedrägeriet utan fysiskt kort i 80 procent av fallen har en internationell koppling.
– Dessa siffror ger oss kunskap om hur vi måste bete oss och visar verkligen på hur viktigt det är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel när man inte använder det för dessa saker, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Nätbedragaren kommer över oftast över kortuppgifterna när kortinnehavare handlar på nätet vid näthandel.

Läs mer om bedrägerier i dagens Haparandabladet där vi berättar om två case vars personer blev utsatta för bedragare, som hämningslöst lurade personerna på deras sparpengar.

Banken och polisen ger också varsin redogörelse gällande bedrägerier. 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Kortbedrägerier största brottstypen inom bedrägeribrott

 1. Nu är detta ”problem” inget att oroa sig för svenska biometriföretaget Fingerprint Cards har löst detta med ett fält på bankkortet som läser av ditt fingeravtryck i samband med köp. Dessa kort kommer inom kort att börja rulla ut i massproduktion globalt. Visa Mastercard och andra korttillverkare är står klara att leverera.

 2. Kontaklös ”blippa” dvs RFID som tvingas till alla numer.

  Där borde man ge alternativet för kunden spärra funktionen eller pinkod även till mindre köp! Helt idiotiskt när man kan göra köp utan nåt!

 3. Visst spärra utland och internet.

  Men oftast blir det bara problem speciellt när man bor här på gränsen eller om man har automatiska dragningar till tjänster man själv valt.

  Kortföretagen borde istället kräva ”securecode” systemet.
  Väldigt måbga använder ju det redan idag dvs att du får t ex ett sms till din mobil med en kod som du måste bekräfta med.

  Men det är väl andra icke europeiska länder som motsätter det här.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN