Kraftig brand härjar i 100-årig klädbutik

En häftig brand rasar i centrala kalix. Foto: Örjan Pekka
En häftig brand rasar i centrala kalix. Foto: Örjan Pekka

KALIX: En anrik klädbutik i centrala Kalix står i brand.

Det är klädbutiken Götamagasinet som av ännu okänd anledning har fattat eld. Elden härjar i den nyare butiksbyggnad som byggdes intill den ursprungliga klädbutiken.

Rökutvecklingen är kraftig och öppna lågor slår ut genom delar av taket. Ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) har gått ut där personer som beväras av röken uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Enligt uppgift har inga personer kommit till skada i branden men det beskrivs som en totalbrand med omfattande materiell ödeläggelse.

Butiken Götamagasinet finns längs Torggatan och fyllde 100 år under fjolåret. Brandkåren kämpar för att hindra brandspridning till den ursprungliga butiken samt kringliggande byggnader.

Byggnaden som nu står i brand byggdes på en tomt där Lunds möbler en gång i tiden fanns beläget.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kraftig brand härjar i 100-årig klädbutik

  1. Jag lider med syskonen som sålde kläder i butiken. De är så unika och trevliga. Det var alltid roligt att handla där. Hoppas det går att bygga upp den igen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.