fbpx

Kraftig ökning av konkurser

Konkurserna i Norrbottens län har ökat med 62 procent första halvåret 2020, jämfört med samma period 2019.

Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Covid-19-pandemin är förklaringen till att många företag gått i konkurs. Rese- och besöknäringen uppges vara särskilt hårt drabbat.

I Norrbotten gick 68 norrbottniska företag i konkurs under första halvåret. Totalt 3.771 företag i Sverige försattes i konkurs första halvan av året. Över 1.800 personer uppges ha förlorat sina arbeten på grund av konkurserna.

– Förhoppningsvis får vi se en återhämtning, men allt är beroende av hur coronaepidemin utvecklas. Får vi en andra våg i sommar och höst i många länder kommer det att få stor påverkan på näringslivet, både i världen som helhet och i Sverige, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.