fbpx

Kräver stopp för gruvan

Ramm-Schmitt har bifogat denna bild i sitt yttrande till domstolen.
Ramm-Schmidt har bifogat denna bild i sitt yttrande till domstolen.

PAJALA: Leif Ramm-Schmidt, VD vid Ramm-Schmitt Consulting Ltd Oy i Espoo i Finland, kräver i ett yttrande till Mark- och Miljödomstolen att nuvarande miljötillstånd för Kaunisvaaragruvan ska dras in så fort som möjligt. Därmed skulle brytningen tvingas till ett totalstopp.

Ramm-Schmidt beskriver ett stort antal fel och brister både vad gäller anläggningarna, nuvarande tillstånd och den ansökan om miljötillstånd som Kaunis Iron lämnat in till domstolen.

Han är mycket kritisk till  att gruvbolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda miljön. Dammar läcker som såll, orenat vatten rinner okontrollerat ut i naturen och vidare via Kaunisjoki till Muonio älv. Dessutom är dammar otillräckliga vad gäller storlek och att Tapulis järnmalm är mera svavelhaltig än beräknat. Allt enligt Ramm-Schmitts yttrande.

Fel på nästan allt

I stort sett är det fel på nästan all vad gäller gruvans miljöåtgärder, enligt Ramm-Schmitt.

Han har också bifogat bilder på kraftig skumbildning i Muonioälven nedströms bron till Finland. Järnhalten ska ha varit upp till 13 procent i torrsubstansen från skummet. Döda fiskar har rapporterats, dock ingen uppgift om vem som gjort observationerna.

HB har ställt frågor till honom om hans utbildning och bett att få referenser till tidigare kunder som anlitat hans företag för liknande utredningar för att i någon mån kunna bedöma värdet av hans yttrande.

Känner inte till saken

Han uppger sig vara civilingenjör i kemisk apparatteknik och har 40 års arbetserfarenhet. Några referenser till tidigare uppdragsgivare lämnar han dock inte och medger också att hans inlägg har gjorts på eget bevåg. Han säger sig ha mycket kommunikation med David Berggård, gruvexpert vid Länsstyrelsen Norrbottens.

På facebook

På Facebook har pajalbor tagit upp yttrandet med kommentaren att om man som Kaunis Iron har en miljard i kassan och gjort en vinst på ytterligare en miljard så är det märkligt att åtgärder för att skydda miljön inte vidtas.

Yttrandet till Mark- och Miljödomstolen i Umeå lämnade Ramm-Schmidt den 1 mars. När HB kontaktar Kaunis Irons VD Klas Dagertun på söndag eftermiddag för en kommentar så känner han inte till något om yttrandet. Men han lovar att undersöka saken. På söndagkvällen återkommer han dock inte.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Kräver stopp för gruvan

 1. Det är inte så lite sorgligt med alla anonyma personer vars enda passion i livet verkar vara att i alla sammanhang sprida dynga utan några sakliga argument alls.

  • Men Larsi, nu ska du inte bli grinig.
   Tack för att ni erbjuder oss troll att yttra oss i denna känsliga fråga, vi kanske inte alltid har rätt men ni gör en god sak för Tornedalen genom att ha ett öppet forum där man kan diskutera detta utan att få en stämpel på sig.
   Faktum är att dammen är byggd av sprängsten och läcker till och från omgivningen. Dammen är omgiven av myrmark vilket gör det svårt att se vars läckorna är.
   Det saknas volymer i vattenbalansen. Med tanke på djur o natur och kommande generationer måste detta åtgärdas.

 2. Mycket är märkligt med denna gruva, förutom det tomma miljösnacket från gruvan.
  Tex finns det inte råd med anständiga löner för hela yrkeskårer, det finns en massa låglönegrupper som knappast kan skapa tillväxt inom kommunen. Vad är det egentliga syftet med denna gruva kan man fråga sig?

 3. Faktum är att på sommaren är stenarna nedströms gröna efter stranden
  så någon slags skit släpper verksamheten ut.
  Ni hackar på herr Schmitt, men han kan inte ha helt fel i sina utsagor, och älven är en fd laxälv.
  Ni som försvarar verksamheten ta en vacker strandpromenad på sommaren innan ni uttalar er i frågan.

 4. Ekonomi och intäkter ska alltid gå före miljökrav och så har det alltid varit.
  Aktieutdelningarna ökar.
  Hurra.

 5. Alltid denna häxjakt på kaunis iron utan något som helst konkret bevis, bara en massa egensnickrade studier. Prova att googla på ” missbildade fiskar LKAB”. Där får ni se bevis på vad LKAB släpper ut, men ingen som bryr sig, hyckleri i vanlig svensk ordning. Tack vare Kaunis iron så finns det nu äntligen ett framtidshopp för denna annars öde del av Sverige. Till och med tomten vet att skumbildning uppkommer i dom flesta vattendrag, helt i sin ordning. 13 procent järnhalt i skummet??? Haha, 1 april har ju passerat nu.

 6. Kaunisvaara betyder Vackra berget.Det borde döpas om till Rumavaara (Fula berget) eller Pahavaara (Dåliga berget). Hemskt när dom förstör .

 7. Om man stavar Leif Ramm-Schmidts namn rätt så går det nog lite lättare att hitta information om hans kvalifikationer. Han har bland annat varit ordförande för Kemiallisteknillinen yhdistys/Kemitekniska föreningen i Finland.

  • Leif Ramm–Schmidt erbjöds att själv redogöra för sina meriter. Han preciserade inga sådana. Att googla kan ge många falska uppgifter.
   /Lars Pekka

 8. Är det här seriöst? Det verkar mystiskt tycker jag.

 9. Men tusen tack! Larsi.
  Efterlängtad artikel från HB webben. Är det den nye redaktören som har råg i ryggen och törs ta upp miljöskandalen som alla vetat om sen länge.
  Tror jag måste börja läsa ”präiskä” igen.
  God start på denna vecka, återigen, supertack till Larsi !

 10. Voj voj dessa finnar. Ett välskött bolag är dagens Kaunis Iron. Sug på den du RammScmitt!

 11. Hej Lars Pekka
  Har HB ställt frågor till Kaunis Irons VD Klas Dagertun om hans utbildning och för att utifrån det kunna utvärdera hans eventuella yttrande till artikeln?
  Men den gode VD.n har väl inte tid och gå i svaromål, för han är ju dels, i färd med att sleva bort skummet(giftet?) innan det når
  Torneälven- EUROPAS BÄSTA LAXÄLV och därefter sitter han i möte med kommunikationsexperter för rådgivning om hur han skall kunna prata sig ur detta!(?)
  Men..men, det kanske är hans kompis Mållgan som har varit och lekt med diskmedel i älven.

  • Ja, jag har tidigare intervjuat Klas Dagertun och kan hans bakgrund. Till saken hör också att bakom sig har han kompetent folk, bland annat vice VD:n Åsa Allan och annat duktigt gruvfolk som kan sin sak. Däremot inga kommunikationsexperter så vitt jag vet.

 12. Det är egentligen ingen nyhet. Detta är sanningen. Muonio-Torneälven är före detta laxälv tack vare gruvan och mycket annat. Det är bara bygga kraftverk även i det vattendraget.. Stålverken behöver mer ström..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.