fbpx

Kräver vaccination för ny omsorgspersonal

Från och med 10 december anställer Haparanda stad bara fullvaccinerad personal inom äldreomsorgen, LSS och socialpsykiatrin.

I och med att smittspridningen av covid-19 ökar har regeringen och Folkhälsomyndigheten  i veckan beslutat om att återinföra åtgärder för att minska spridningen.

Nu har även Haparanda stad skärpt kraven. HR-chefen Niclas Asplund uppger i ett pressmeddelande att beslutet att införa krav på vaccination vid nyanställning inom omsorgen handlar om att öka säkerheten för ”brukarna”, men också om de anställdas arbetsmiljö.

– Vi vet att de vi möter i våra verksamheter är de som riskerar att bli allvarligt sjuka och kanske till och med avlida om de drabbas av covid. Vi ser att det är läge nu att införa de här kraven, säger Asplund.

I kommunens vård- och omsorgsuppgift ingår bland annat hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden, där en stor del av patienterna tillhör en riskgrupp.

Vad gäller personal som redan är anställd, kräver ni inte att även de är fullvaccinerade?

– Det här beslutet innebär ingen skillnad för dem, utan gäller bara vid nyanställningar, som det ser ut i dagsläget, säger han och berättar att kommunen som arbetsgivare inte har rätt att föra register på vilka som är vaccinerade och inte, säger Asplund till Haparandabladet.

Vidare uppges att Haparanda stad länge har arbetat för en hög vaccinationstäckning bland medarbetare inom omsorgen.

– Vi har tidigare sett till att göra det enkelt att vaccinera sig på arbetstid, tagit fram informationsmaterial och fört samtal kring vaccination. Dessutom har vi fortsatt högt fokus på att våra rutiner kring hygien och skyddsutrustning följs. Alla dessa åtgärder syftar till att minska risken för smittspridning och att kunna erbjuda en så trygg omsorg som möjligt för riskgrupperna, säger Niclas Asplund.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Kräver vaccination för ny omsorgspersonal

 1. Det finns många fattiga personer som bor i Haparanda och därför tvingas dom vara på jobbet trots sjukdom.
  Rapporten om fattiga barn toppas av Haparanda i Norrbotten.
  Lönenivåerna i stan är låga eftersom många har låg utbildning samt att många accepterar låg lön bara dom får bo kvar istället för att flytta.

 2. Mycket bra initiativ av Haparanda stad Hoppas övriga kommuner i länet gör likadant
  Det här kravet skulle gälla all personal inom vård och omsorg samt skolpersonal

  • Skolpersonal? Lärarna går ju runt och hostar hur mycket som helst och vägrar ”stanna hemma vid symtom” med motiveringen att de är vaccinerade … Idioti!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN