fbpx

Krislägesavtal aktiveras för sjukvårdspersonal

Läget i vården är så ansträngt att Region Norrbotten nu vill aktivera krislägesavtalet för en del av medarbetarna i vården.

– Det här är en åtgärd som vi beklagar att vi måste ta till, men grundbemanningen räcker inte eftersom antalet covid-patienter har ökat kraftigt de senaste tre veckorna, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det var under fredagens morgon som regionstyrelsen, på ett extrainsatt sammanträde beslutade att skicka en begäran till Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att krislägesavtalet ska aktiveras i Norrbotten. Arbetsplatser som omfattas av begäran är anestesi, operation och intensivvård på Sunderby och Gällivare sjukhus, akut omhändertagande i Piteå. Där inkluderas även covid-IVA samt intermediärvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Yrkesgrupperna som berörs av det begärda krislägesavtalet är sjuksköterskor och undersköterskor.

Krislägesavtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet. Ordinarie arbetstid inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar. Arbete kan planeras till att genomföras under hela dygnet, veckans alla dagar.

Enligt krislägesavtalet utgår en ersättning på 120 procent av ordinarie lön för varje arbetad timme. Detta innebär att den totala ersättningen blir 220 procent av den vanliga lönen. Krisersättningen höjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid som kan beordras när det inte räcker att en person jobbar i snitt 48 timmar per vecka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Krislägesavtal aktiveras för sjukvårdspersonal

  1. Haparanda kommer att få hit Björn Malmqvist, psykoterapeut (kognitiv), men ingenstans får man veta vilken grundutbildning han har. Psykoterapeut blir man efter sin grundutbildning, man kan kalla det för fortbildning. Det är alltså inget yrke i sig. Sjuksköterska? Ofta har psykoterapeuter psykolog-eller läkarutbildning. Även sjuksköterskeutbildning. Vore intressant att veta i dessa tider när det är nästa omöjligt att anställa vårdpersonal.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.