fbpx

Krislägesavtal aktiveras för sjukvårdspersonal

Läget i vården är så ansträngt att Region Norrbotten nu vill aktivera krislägesavtalet för en del av medarbetarna i vården.

– Det här är en åtgärd som vi beklagar att vi måste ta till, men grundbemanningen räcker inte eftersom antalet covid-patienter har ökat kraftigt de senaste tre veckorna, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det var under fredagens morgon som regionstyrelsen, på ett extrainsatt sammanträde beslutade att skicka en begäran till Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att krislägesavtalet ska aktiveras i Norrbotten. Arbetsplatser som omfattas av begäran är anestesi, operation och intensivvård på Sunderby och Gällivare sjukhus, akut omhändertagande i Piteå. Där inkluderas även covid-IVA samt intermediärvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Yrkesgrupperna som berörs av det begärda krislägesavtalet är sjuksköterskor och undersköterskor.

Krislägesavtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet. Ordinarie arbetstid inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar. Arbete kan planeras till att genomföras under hela dygnet, veckans alla dagar.

Enligt krislägesavtalet utgår en ersättning på 120 procent av ordinarie lön för varje arbetad timme. Detta innebär att den totala ersättningen blir 220 procent av den vanliga lönen. Krisersättningen höjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid som kan beordras när det inte räcker att en person jobbar i snitt 48 timmar per vecka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Krislägesavtal aktiveras för sjukvårdspersonal

  1. Haparanda kommer att få hit Björn Malmqvist, psykoterapeut (kognitiv), men ingenstans får man veta vilken grundutbildning han har. Psykoterapeut blir man efter sin grundutbildning, man kan kalla det för fortbildning. Det är alltså inget yrke i sig. Sjuksköterska? Ofta har psykoterapeuter psykolog-eller läkarutbildning. Även sjuksköterskeutbildning. Vore intressant att veta i dessa tider när det är nästa omöjligt att anställa vårdpersonal.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.