fbpx

Låg nivå på influensaaktivitet

NORRBOTTEN: Enligt statistik från folkhälsomyndigheten är influensaaktiviteten fortfarande på låg nivå.
Under vecka 52 rapporterades 266 fall av influensa i landet varav 221 fall var av typen A, medan 45 fall var av typen B.
De geografiska skillnaderna är dock stora. Götaland rapporterade flest antal fall under vecka 52 medan Norrland hade högst incidens (flest fall sett till antalet invånare).

Vidare uppges att det finns viss fördröjning i rapporteringen på grund av helgdagarna, framförallt data för vecka 52 kan ses som preliminär.

Andelen samtal till 1177 Vårdguiden om feber bland barn visade också på en låg och oförändrad influensaaktivitet nationellt. Även antal webbsök om influensa visade på en låg nivå.

Folkhälsomyndigheten uppger dock att erfarenheter från tidigare säsonger visar att influensaaktiviteten ofta mattas av under julhelgen när många är lediga, ”men tar vanligtvis fart igen när många återvänder till arbete och skola efter årsskiftet”.

Under vecka 51 rapporterades 274 fall av influensa, varav 225 fall var av typen A medan 49 fall var av typen B.

Enligt Region Norrbotten smittskydd har säsongens första fall av influensa A diagnostiserats hos ett barn i Norrbotten den 20 november.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.