fbpx

Region Norrbotten inför besöksförbud

För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik
För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Från och med 3 mars råder besöksförbud på Region Norrbottens alla vårdavdelningar och obs-platser.

I ett pressmeddelande uppges att förkylningar, magsjuka och vinterkräksjuka, som är vanliga smittor under vinterhalvåret i Norrbotten, kan bli mycket allvarliga för inlagda patienter på sjukhus och hälsocentralernas obs-platser.

– Det här har hänt tidigare och är ren försiktighetsåtgärd i förebyggande syfte, som vi nu vidtar för att skydda våra patienter. För de allra flesta är influensa en mild sjukdom, men för våra inneliggande patienter på vårdavdelningar kan spridning inom sjukhuset få allvarliga konsekvenser, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, Region Norrbotten.

Personer som har särskilda skäl att besöka sina anhöriga ombeds kontakta vårdavdelningen för att planera besöket tillsammans med vårdpersonalen.

Anders Nystedt påminner också om de riktlinjer som gäller för Coronaviruset.

– Har du varit i områden eller länder där smittspridning förekommer under de senaste 14 dagarna, och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig inte till en vårdmottagning. Läs på 1177.se om hur du kontaktar vården eller ring telefonnummer 1177, säger han.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Region Norrbotten inför besöksförbud

 1. Riktigt bra beslut!

  Några tips till allmänheten, något som alltid bör tillämpas:
  – Tvätta händerna direkt du kommer hem, från jobb, skola/förskola, affären, när du fört ut sopor, lekt i trädgården etc.

  – Byt kläder efter skola/jobb/du varit på stan/läkarbesök osv. Du vet aldrig vem som suttit på stolen före dig.

  – Torka av telefonen med ytdesinfektion (ej handsprit, det ska vara ytdes. eller klorin) dagligen. Samt de gånger du använt telefonen med risk att du kontaminerat den med smutsiga händer. Tex. rengör mobilen efter jobbet.

  – Duscha efter jobbet, iaf om du jobbar nära andra.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka