Region Norrbotten inför besöksförbud

För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik
För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Från och med 3 mars råder besöksförbud på Region Norrbottens alla vårdavdelningar och obs-platser.

I ett pressmeddelande uppges att förkylningar, magsjuka och vinterkräksjuka, som är vanliga smittor under vinterhalvåret i Norrbotten, kan bli mycket allvarliga för inlagda patienter på sjukhus och hälsocentralernas obs-platser.

– Det här har hänt tidigare och är ren försiktighetsåtgärd i förebyggande syfte, som vi nu vidtar för att skydda våra patienter. För de allra flesta är influensa en mild sjukdom, men för våra inneliggande patienter på vårdavdelningar kan spridning inom sjukhuset få allvarliga konsekvenser, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, Region Norrbotten.

Personer som har särskilda skäl att besöka sina anhöriga ombeds kontakta vårdavdelningen för att planera besöket tillsammans med vårdpersonalen.

Anders Nystedt påminner också om de riktlinjer som gäller för Coronaviruset.

– Har du varit i områden eller länder där smittspridning förekommer under de senaste 14 dagarna, och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig inte till en vårdmottagning. Läs på 1177.se om hur du kontaktar vården eller ring telefonnummer 1177, säger han.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Region Norrbotten inför besöksförbud

 1. Riktigt bra beslut!

  Några tips till allmänheten, något som alltid bör tillämpas:
  – Tvätta händerna direkt du kommer hem, från jobb, skola/förskola, affären, när du fört ut sopor, lekt i trädgården etc.

  – Byt kläder efter skola/jobb/du varit på stan/läkarbesök osv. Du vet aldrig vem som suttit på stolen före dig.

  – Torka av telefonen med ytdesinfektion (ej handsprit, det ska vara ytdes. eller klorin) dagligen. Samt de gånger du använt telefonen med risk att du kontaminerat den med smutsiga händer. Tex. rengör mobilen efter jobbet.

  – Duscha efter jobbet, iaf om du jobbar nära andra.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.

Kaunisanställd buskör

JUNOSUANDO: På jobbet hanterar han bland annat säkerhetsfrågor för malmbilarna. På fritiden gör han burnouter och buskör på byn. Nu har invånarna i Junosuando fått nog.

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.