fbpx

Lagändringar för studiero

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss flera lagändringar för att stärka skolans arbete med trygghet och studiero.

Bland annat föreslås tydligare befogenheter för skolans personal att ingripa när situationen kräver det, ökade möjligheter för rektorer att omplacera eller stänga av elever, en huvudregel om förbud mot mobiltelefoner på lektionstid och möjlighet för rektorn att införa mobilfria skoldagar. Regeringen föreslår bland annat att det ska framgå av skollagen att huvudmannen har ett ansvar för att det bedrivs ett förebyggande arbete för trygghet och studiero, att begreppet studiero definieras i skollagen och att de bakomliggande orsakerna till uppföljningens resultat ska analyseras i det systematiska kvalitetsarbetet. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lagändringar för studiero

  1. Med våra skattemedel betalas enorma löner till kommunala tjänstemän, i varje kommun. Det är mycket vanligt med löner mellan 50 och 70 tusen kronor. Byråkratin växer och växer. Det finns massor av småchefer som inte behövs. Hellre pengar till bra friskolor än till dessa onödiga, inkompetenta tjänstemän och den kommunala flumskolan, där ingen har studiero eller en riktigt kompetent och kunnig lärare.
    Jag är inte imponerad av den nya skolministern. Pratar mycket men har inga konkreta lösningar, säger även experterna. Vill att våra barn och ungdomar ska arbeta som integrationsassistenter i vår skola.

  2. Är imponerad av vår nya skolminister, hon vet vad som krävs då hon helt nyligen varit aktiv rektor. Ser framemot förslaget att begränsa vinsterna hos privata aktiebolag, genom att minska skolpengen så dessa inte har möjlighet att investera våra skattemedel utomlands i skolar i bl.a. Norge och Spanien!! Förslaget har emot tagits med ”panik” från friskolornas moderata företrädare, vilket är förväntat, man undrar varför? Det måste bli slut med att göra förmögenheter med våra skattemedel!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).