fbpx

Lagändringar för studiero

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss flera lagändringar för att stärka skolans arbete med trygghet och studiero.

Bland annat föreslås tydligare befogenheter för skolans personal att ingripa när situationen kräver det, ökade möjligheter för rektorer att omplacera eller stänga av elever, en huvudregel om förbud mot mobiltelefoner på lektionstid och möjlighet för rektorn att införa mobilfria skoldagar. Regeringen föreslår bland annat att det ska framgå av skollagen att huvudmannen har ett ansvar för att det bedrivs ett förebyggande arbete för trygghet och studiero, att begreppet studiero definieras i skollagen och att de bakomliggande orsakerna till uppföljningens resultat ska analyseras i det systematiska kvalitetsarbetet. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lagändringar för studiero

  1. Med våra skattemedel betalas enorma löner till kommunala tjänstemän, i varje kommun. Det är mycket vanligt med löner mellan 50 och 70 tusen kronor. Byråkratin växer och växer. Det finns massor av småchefer som inte behövs. Hellre pengar till bra friskolor än till dessa onödiga, inkompetenta tjänstemän och den kommunala flumskolan, där ingen har studiero eller en riktigt kompetent och kunnig lärare.
    Jag är inte imponerad av den nya skolministern. Pratar mycket men har inga konkreta lösningar, säger även experterna. Vill att våra barn och ungdomar ska arbeta som integrationsassistenter i vår skola.

  2. Är imponerad av vår nya skolminister, hon vet vad som krävs då hon helt nyligen varit aktiv rektor. Ser framemot förslaget att begränsa vinsterna hos privata aktiebolag, genom att minska skolpengen så dessa inte har möjlighet att investera våra skattemedel utomlands i skolar i bl.a. Norge och Spanien!! Förslaget har emot tagits med ”panik” från friskolornas moderata företrädare, vilket är förväntat, man undrar varför? Det måste bli slut med att göra förmögenheter med våra skattemedel!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.