Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att länets hjärtvård är näst bäst i Sverige, enligt en rapport som släpps idag, på All hjärtans dag.
Region Norrbotten uppges få full pott på nästan alla elva parametrar som mäts i det nationella registret och hamnar därmed på en delad andra plats tillsammans med fem andra sjukhus.

Men, enligt rapporten är det bara Sunderby sjukhus av länets fem sjukhus som ligger i topp. De övriga fyra sjukhusen har långt ifrån samma bra resultat. Kiruna sjukhus har näst sämst resultat av alla 71 sjukhusen. Och Kalix sjukhus ligger på plats fyra bakifrån…

Parametrarna är allt från att patienter med hjärtinfarkt får rätt medicin till hur man arbetar med livsstilen efter infarkten.

Efter en hjärtinfarkt följs patienten upp vid hjärtmottagningen på Sunderby sjukhus under ett år. Under det året ingår besök hos läkare, sjuksköterska och fysioterapeut. Dessutom får patienterna gå i hjärtskola och får möjlighet att träna tillsammans med andra som haft infarkt.

Sedan ungefär ett år tillbaka får alla patienter som har haft en infarkt och är under 80 år göra ett speciellt konditionstest på cykel. Testet följer nationella riktlinjer och görs ungefär en månad efter infarkten för att följas upp med ett andra test tre månader senare.

– Många är rädda för att anstränga sig efter en infarkt, men efter att ha gjort vårt test vågar de ta i och kan börja träna, säger Lena Bergström, fysioterapeut, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Patienterna får individuellt anpassade råd.

– Vi brukar säga att patienterna får tänka på sin infarkt som en kronisk sjukdom. Har du fått en infarkt så måste du göra livsstilsförändringar och hålla fast vid dem för resten av livet, säger Tiina Roponen, registeransvarig sjuksköterska.

Att sluta röka, se över kosten och motionera mer är tre viktiga faktorer som kan minska risken för en andra hjärtinfarkt.

Varje år får ungefär 200 norrbottningar en akut hjärtinfarkt, och ytterligare 600 får en mindre hjärtinfarkt som kräver behandling men som inte är lika akut.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp

 1. Resultaten- Läs artikeln en gång till! Näst bäst i Sverige står det. Men ok du kan nog hitta nå negativt i det också.
  Kommentarerna i HB är nog det mest underhållande att läsa …. mycket negativ hittas i allt

 2. Det här är väl att vända saker negativt. Men det är väl lätt vara länets bästa när det ändå finns så få sjukhus i länet.

  Hade det varit Sveriges bästa hade det ju varit annat.

 3. Statsmannen: Det har ingenting med politik att göra. Det är vetenskaplig erfarenhet och beprövade metoder som ger resultat.

 4. Ferrum- håller med dig helt. men tror att m, kd och sd mår illa av att läsa vad du skrivit.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.