fbpx

Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att länets hjärtvård är näst bäst i Sverige, enligt en rapport som släpps idag, på All hjärtans dag.
Region Norrbotten uppges få full pott på nästan alla elva parametrar som mäts i det nationella registret och hamnar därmed på en delad andra plats tillsammans med fem andra sjukhus.

Men, enligt rapporten är det bara Sunderby sjukhus av länets fem sjukhus som ligger i topp. De övriga fyra sjukhusen har långt ifrån samma bra resultat. Kiruna sjukhus har näst sämst resultat av alla 71 sjukhusen. Och Kalix sjukhus ligger på plats fyra bakifrån…

Parametrarna är allt från att patienter med hjärtinfarkt får rätt medicin till hur man arbetar med livsstilen efter infarkten.

Efter en hjärtinfarkt följs patienten upp vid hjärtmottagningen på Sunderby sjukhus under ett år. Under det året ingår besök hos läkare, sjuksköterska och fysioterapeut. Dessutom får patienterna gå i hjärtskola och får möjlighet att träna tillsammans med andra som haft infarkt.

Sedan ungefär ett år tillbaka får alla patienter som har haft en infarkt och är under 80 år göra ett speciellt konditionstest på cykel. Testet följer nationella riktlinjer och görs ungefär en månad efter infarkten för att följas upp med ett andra test tre månader senare.

– Många är rädda för att anstränga sig efter en infarkt, men efter att ha gjort vårt test vågar de ta i och kan börja träna, säger Lena Bergström, fysioterapeut, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Patienterna får individuellt anpassade råd.

– Vi brukar säga att patienterna får tänka på sin infarkt som en kronisk sjukdom. Har du fått en infarkt så måste du göra livsstilsförändringar och hålla fast vid dem för resten av livet, säger Tiina Roponen, registeransvarig sjuksköterska.

Att sluta röka, se över kosten och motionera mer är tre viktiga faktorer som kan minska risken för en andra hjärtinfarkt.

Varje år får ungefär 200 norrbottningar en akut hjärtinfarkt, och ytterligare 600 får en mindre hjärtinfarkt som kräver behandling men som inte är lika akut.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp

 1. Resultaten- Läs artikeln en gång till! Näst bäst i Sverige står det. Men ok du kan nog hitta nå negativt i det också.
  Kommentarerna i HB är nog det mest underhållande att läsa …. mycket negativ hittas i allt

 2. Det här är väl att vända saker negativt. Men det är väl lätt vara länets bästa när det ändå finns så få sjukhus i länet.

  Hade det varit Sveriges bästa hade det ju varit annat.

 3. Statsmannen: Det har ingenting med politik att göra. Det är vetenskaplig erfarenhet och beprövade metoder som ger resultat.

 4. Ferrum- håller med dig helt. men tror att m, kd och sd mår illa av att läsa vad du skrivit.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.