fbpx

Lång väntetid på akuten i Sunderbyn

Eftersom det för tillfället är trångt på akutmottagningen vid Sunderby sjukhus vill Region Norrbotten att alla med lättare skador och enklare sjukdomar i första hand vänder sig till 1177 eller sin hälsocentral.

På akutmottagningen prioriteras patienter med svåra skador och allvarliga sjukdomstillstånd. Personer som inte är lika sjuka eller skadade kan få vänta länge.

Dessutom råder det brist på vårdplatser på hela sjukhuset vilket gör att de patienter som behöver läggas in kan bli kvar länge på akutmottagningen.

– Är det allvar, till exempel om du misstänker en hjärtinfarkt, ska du så klart åka till akuten på en gång. Men annars ska man alltid tänka egenvård först, hälsocentral sen och akutmottagning i sista hand. Just nu är det extra viktigt, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef för akutmottagningarna i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Region Norrbotten har tidigare förstärkt sin beredskap genom att gå upp i stabsläge. Det innebär bland annat att sjukhusen kan ytterligare förbättra sitt samarbete för att frigöra vårdplatser.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Lång väntetid på akuten i Sunderbyn

 1. Tornion terveystalolle pääsee pian lääkärille. Voi päästä samana päivänä tai seuraavana päivänä. Siellä on nopeaa toimintaa ja erkois lääkärit.

  • Pitää paikkansa,nopeasti pääsisi ja tarvisi vain saada remissit Ruotsin
   puolelta toimimaan niin jonot hoitojonot vähenisivät nopeasti.
   Toinen silmä operoimatta vuodesta 2019 saakka,toinen vain operoitu.
   Yksi puolue on nyt ottanut asian esille,kun on vaalit tulossa.

 2. Tack RTG-SSK! Du har helt rätt! Det finns tyvärr en känsla av att Lulebor med omnejd väljer Länssjukhuset i första hand oavsett sjd istället för sina Hälsocentraler. Många pat kanske väntar att HC stänger för dagen och vänder hellre till Sunderby sjukhus? På så sätt har de en ”gräddfil” dit. Övriga länets skattebetalare har ingen möjlighet till detta. De har – helt riktigt- att i första hand välja sin egen H-central på dagtid och vid absoluta akuta situationer sitt ”närsjukhus” som kan ligga upp till 15-20 mil borta. Landsbygdens befolkning har ingen valmöjlighet- de har att följa regionens tänkta regler, men varför så här i Luleå? Här måste väl regionen omgående börja agera. Att dra in vårdplatser på HC är nog det värsta som regionen gjort. Där finns inte längre jourläkare som tidigare. Då kunde lättare fall åtgärdas direkt i närområdet. Vart är vi på väg? Bygg ut Hälsocentralerna och låt Sunderby och Gällivare ta hand om specialistverksamheten som det varit tänkt från början. Då kan även vi övriga länsbor -kanske- kunna räkna med likvärdig vård för våra skattepengar?

  • ”Länsbo på undantag”: Regionen drar inte in några vårdplatser. Vårdplatserna finns kvar, men när det saknas personal så kan man inte hålla alla vårdplatser öppna för patientsäkerheten skull. Sjukvårdspartiet jobbar för att fler lättakuter öppnas i Luleå och ny hälsocentral öppnas i Boden, fler distriktssköterskemottagningar öppnas ute på landsbygden – just för att lätta på det hårda trycket på Sunderbyn

 3. En del patienter kommer direkt till akuten så fort de ramlat. Det finns ingen synbar blånad eller kraftig svullnad. Är det inte någon rejäl smärt, blånad eller försämrad funktion på leden eller benet så tycker jag att man ska vänta någon dag med att komma till akuten. Det bestrålas något helt otroligt på röntgen varje dag. Allt är inte berättigat och nödvändig diagnostik.

 4. Vad mer kan man förvänta sig, innan staten tar över sjukvården(eller heter det tom så himla fint som hälsovård.??) i vårt land.!(?)

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF