fbpx

Lättnader för gränsbor från och med 24 augusti

Gränsen mellan Sverige och Finland. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Gränsen mellan Sverige och Finland har bevakats och trafiken begränsats sedan slutet av mars. Nu har den finska regeringen fattat beslut om att till viss del lätta på restriktionerna och tillåta svenska medborgare att korsa gränsen till Finland. – Nästa måndag, den 24 augusti kommer det att bli lättnader. Men det är som sagt först på måndag och inte idag som vissa svenska medier har gått ut med, säger en gränsbevakare som HB pratar med under onsdagens förmiddag. 

Exakt vad de nya reglerna innebär är ännu oklart, men Finland kommer i större utsträckning att tillåta svenska medborgare som är bosatta i gränsområden att korsa gränsen.

Den finska regeringen höll en presskonferens under onsdagens morgon där inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) informerade om läget. Landgränserna för Sverige och Norge får korsas, men det gäller enbart för gränsregionens invånare.

Under presskonferensen ställdes frågor av bland annat  Sveriges radios finska redaktion, vilka är gränsområdena? Gränskommuner eller större områden? Hur ska resenärerna bevisa att de bor där?

Folk har säkert lärt sig att man ska ta med sig de papper som behövs, det underlättar, säger Maria Ohisalo. Nylandsavgränsningen har lärt oss. Men några klara beslut om detta verkar ännu inte finnas. Ohisalo hoppas att man också i norr överväger noga om det är nödvändigt överträda gränsen, rapporterar Svenska YLE.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Lättnader för gränsbor från och med 24 augusti

 1. Spännande väntan… Hur skall det bli med Covid-19 lite längre fram när sommaren gått över i höst? Landet väster om Kölen filar också på bestämmelser. Bara svenska politiker som kört med öppna gränser under hela den pågående pandemin. Just nu är det heta ämnet munskydd eller ej, men men inte så många politiker som vill vara med på FHM:s presskonferenser.

 2. Det är rätt enkelt att bevisa var man är skriven genom ett hemortsbevis från skattemyndigheten.se

 3. Kan någon översätta vad E.Wiik vill ha sagt? Om inte kvittar det. I övrigt är det glädjande att Palle R och andra rädda finnar inte längre kan gömma sig bakom de finska federala gränstrupperna. Personligen lär det ändå dröja innan jag ser anledning att besöka Finland, tänker inte fjäska för nån finsk ”portsari” för att få komma in och det jag behöver finns i Sverige.

  • Grejer finns lite varstans, coronan finns kvar, det är vår demokrati och frihet vi ska vara rädda om.

 4. Man kan ju alltid stanna i
  Lilla wilda western Haparanda det är ju ingen som tvingar en att ta sig till Finland eller hur landskampen.

  • Gör 24 augusti till årlig röd arbetsfri flaggdag i Tornedalsregionen.
   Låt våra blå-vit-gula fanor ära våra rika landsdelar.
   Älvar med mineralberikade vildlaxvatten, dygnetruntbelyst bördig odlingsjord, Skogar för eftertraktad virke, mineralrik värdefull berggrund och framför allt vårt fredsälskande folk.

 5. Hej. Får alla från Finland komma när de vill och köpa snus och vin, besöka affärer i Sverige som hittils?

  • Såklart är alla även finnar välkomna till Sverige av den enkla anledningen att Sverige aldrig försökt stoppa smittan genom stängning av sina gränser. Hit flyger folk från alla möjliga länder, helt fritt

   • Sveriges styrande FHM har aldrig försökt stoppa smittan öh. De satsar allt på flocken. De VILL ha smittspridning. I lagom takt. Det svenska folket är försöksobjekt.

 6. Joka paikassa muualla saa käsityksen että uusi järjestys rajalla alkaa heti.
  Mistä ihmeestä HBwebben on saanut tiedon että raja aukeaa meille vasta maanantaina. Maanantaihin mennessä se saattaa olla jo taas kiinni. Mistä voi varmistaa tiedon maanantaista?

  • Troligen närmaste kommun från gränsen räknat t.ex. Haparanda kommun, Övertorneå kommun och Pajala kommun.

  • Det är väl oklart för de flesta fram till de presenterar vad som faktiskt gäller. Bara vänta så ska du nog se att du vet precis vad som gäller.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF