fbpx

Skenande ökning av covid-19 i Haparanda

Smittspridningen i Haparanda är nu på den högsta konstaterade nivån sedan coronapandemins inledning. Den här veckan har redan 62 personer smittats måndag-torsdag. 

Förra veckan konstaterades 46 haparandabor smittade med viruset och den här veckan har alltså redan 62 personer smittats. På Haparanda stads hemsida uppmanar region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt samtliga invånare att följa rekommendationerna. Han säger att en stor samhällsspridning per automatik innebär att det finns en stor risk för att fler kan bli smittade, vilket  inte minst gäller inom äldreomsorgen.

– Besök inte dina syskon, dina föräldrar eller dina kompisar. Besök inte någon, stanna hemma, uppmanar Nystedt.

Alla haparandabor måste nu ta sitt ansvar, belyser smittskyddsläkaren.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Skenande ökning av covid-19 i Haparanda

 1. Det ser jävligt ut i Haparanda. Inga masker, ingen handdesi, inga avstånd …. Det är väl bättre att stänga gränsen. Vi kan inte leva med Covid-19. Har någon informerat våra flyktingar. Dom verkar vara omedvetna om Covid-19. Kära beslutfattare, våga mera. Ni har ett personligt ansvar att stoppa Covid-19, och vi andra att göra vårt bästa.

 2. I Pajala väntas fallen också öka… Vänta och se. Titta på de nya siffrorna för Pajala kommun, de publiceras väl under början av nästa vecka… Vem vet vad det är för smitta som turister fört med sig hit?! Är det den ”vanliga” Covid-varianten eller är det den muterade sorten?? 😩

 3. Hur kommer Finland att göra med de svenskar som varje dag åker till tornio för att handla? Nästan hälften av bilarna utanför Björka är svensregistrerade. Och alla bilar utanför alko och butikerna är svenska. Ska de vara i karantän i två veckor

  • Hur kommer Sverige att göra med de finnar som varje dag åker till Haparanda för att handla? Nästan alla bilar utanför Coop och snusbutikerna är finska. Ska de vara i karantän i två veckor

  • Palle, hälften av invånarna i Haparanda är finnar som är finska medborgare. Att dom också kör svenska bilar är inte konstigt. Jag har inget direkt emot dem, men jag har inte bjudit hit dem till Sverige heller, men vad är din lösning på det?

   • Väldigt mycket svenska bilar i dag i tornios affären. Komma inte nu köpa korv och öl. Hapis har 15 gånger mera korona än i tornio. Hålla tornio ren, tack tack

    • Jo lösning är följande stäng gränsen släpp igenom endast arbetspendlare resten av befolkningen kan sitta och vänta på mirakel att svenskar får ordning på sin smittspridning men skyll ni på turisterna det är
     väl de som har förstört svenskarnas mindre bra fungerande strategi eller hur?

  • Vi i Haparanda (Tornedalen, Norrbotten) har misslyckats. Vi har bra affärer och restauranger. ICA MAXi har gjort mycket för att hindra Covid-19. Vår nya fina sushi restaurangen vid gränsen kunde behöva lite hjälp (covidregler, handdesinfektion, hjälp denna företagare!). Systembolaget och snusaffärer skulle kunna säga: ”Inget inträde, om ni inte använder vår handdesinfektion och era masker. Ni har väl råd att ge till era kunder masker. Det är väl rent skitsnack att människor som använder mask inte håller avstånd. Om/när Finland stänger gränsen, får vi titta i spegeln, Finland har lyckats och Sverige har misslyckats.

  • Finland gör det. Dom vill skydda sina medborgare. Våra beslutsfattare vågar inte.

 4. visst är det konstigt att en center politiker inte skyller på statsminister löven på haparandas ökade smittspridning?!

 5. Dags att stoppa Länstrafiken och införa ett tillfälligt A-traktorförbud? Ungdomar från mindre samhällen festar i Haparanda under helgerna.

  • Och hur fasen tänkte du att de utan körkort ska kunna ta sig till mataffären, sjuk och tandvård utan möjlighet till kollektivtrafiken om länstrafiken ska stänga.
   Gör om gör rätt

   • Jag menade egentligen busstrafiken över kommungränserna. Flera mataffärer erbjuder utkörning av varor. För sjukvård har man åtminstone tidigare fått reseersättning om man har åkt taxi. Utan körkort är det tyvärr inte så lätt att bo utanför tätorterna även om man åker buss. Så ofta går nämligen inte bussen. Det tror jag att de flesta tänker på innan de bosätter sig ute i byarna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.