fbpx

Laxfiskestopp igen för andra gången

HAPARANDA: Havs- och Vattenmyndigheten slog till med ett andra totalstopp för laxfisket i Haparanda och Kalix skärgårdar. Onsdagen var sista fiskedagen. Två dagar innan förlängdes laxfisket i två dagar efter ett första laxfiskeförbud.

Även denna gång gäller fiskestoppet enbart Haparanda och Kalix, medan kustfiskarna i Luleå, Skellefteå och Umeå får fortsätta att fiska efter odlad lax ännu en tid.

– Det finns enorma mängder lax i våra skärgårdar och enorma mängder lax går upp i älvarna. Fiskestoppen ska vara till för att skydda laxen. I takt med att laxmängden ökar år för år så kortar myndigheterna fisketiden för oss kustfiskare i samma takt, säger Ingvar Lerdin, Sekarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskares producentorganisation.

Tio dagars fiske

– Laxen vandrar till sina lekplatser i älvarna från islossningen till mitten av juli – en tid av cirka två månader. Vi fick fiska sammanlagt tio dagar sommaren 2019. Hur kan vi kustfiskare vara ett sådant hot mot laxen förstår jag inte.

– Det märkliga är också att myndigheterna sätter in enorma resurser i övervakning när laxfisket är tillåtet. Sedan blir det i princip ingen övervakning alls när det råder förbud, säger Ingvar Lerdin.

– En annan märklig sak är att myndigheten fortsätter att trotsa HD-domar som klart slagit fast att fiskeförbud är en kränkning av enskild äganderätt. Varenda liter vatten i Haparanda skärgård ägs av enskilda fiskerättsinnehavare.

HB återkommer i papperstidningen med kommentarer från fiskemyndigheten samt en genomgång av all övervakning och alla regler som omgärdar kustfisket.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Laxfiskestopp igen för andra gången

  1. det såldes 13300 kort 2017 i Torneälven. korten kostar 20euro st dvs ca 200kr det blir ca 2,66 milj kronor bara för gränsälven. sen är de som finns i lainio och svenska Torneälven ej inräknade eller kalixälven. Se köper fiskarna massa i våra lokala butiker och campingar och hotell. Knapsu behöver ej vara matematiker för att insee att vem gör mest nytta.

  2. Lennart: om du nu har sån koll på siffrorna, varför då inte också redovisa hur mycket fiskekorten genererar?

  3. Stop genast stjälfiske i haparanda skärgård.Finns lite lax i ölven

  4. Vad har dom där så kallade fiskerättsägarna gjort som gynnar fisken och fisket…..

  5. Fiskekvoten för lax i delområde 31 som sträcker sig från ungefär umeå och hela vägen norrut är på 14200 laxar medelvikten på fångad lax är ca 8kg. Dvs totala fångsten är då ca113 ton lax. Snittpriset på lax är 50kr. De får mer från privat än från grossist. Dvs totala värdet på laxen är. Max 5.7 miljoner. Bara fiskekorten i torneälven. Kalixälven genererar mer. Kom inte och gnäll om vad som är mest samhällsekonomiskt.

  6. Torneälvsbo
    Du kan gärna referar till lagtexter eftersom jag är 100% insatt i dem. Du har tyvärr helt fel. Staten äger laxen och rätten att fiska den. Annan fisk är fiskerättägarnas.

  7. Kustfisket är inte det stora hotet för vildlaxen.
    Att försöka piska fram en konflikt mellan älv och kustfiskare är helt fel, mycket bättre att man samarbetar för att begränsa Östersjöfisket. Kvoterna för laxfisket I Östersjön är helt avgörande på hur stor vildlaxvandringen blir I Torneälven som producerar 75% av vildlaxsmolten. Utfasningen av drivgarnsfisket och restrektioner på krokfisket I Östersjön gav goda resultat. Fortfarande finns stora problem med orapporterad fångst i bl.a. Polen. Ett än större framtida hot är de ackumulerade utsläppen I älven från Sahavaara och Hannukainengruvan.

  8. Tyvärr eeee så har du fel!
    Staten äger enbart laxen, och laxen simmar i den enskilda markägarnas ( fiskerättsinnehavarna) vatten, både i havet och i torneälv

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.