fbpx

Letar framtidssvar genom enkät

HAPARANDA: Haparanda stad ska sätta upp en ny målbild om hur framtidens Haparanda ska se ut 2035. Nu vill kommunen ha medborgarnas synpunkter och visioner om vad som ska finnas och inte finnas i Haparanda år 2035. Det handlar om en enkät med frågor som kretsar kring stadens framtid och den publiceras på fem språk, engelska, svenska, finska, meänkieli och på arabiska.

Förra veckan gick enkäten ut via e-post till samtliga skolelever från årskurs sju och uppåt samt till alla medarbetare inom Haparanda stad. För övriga medborgare med tillgång till internet så länkades enkäten på Haparanda stads hemsida.

– Och för de som inte har tillgång till något internet kommer ferieungdomar under sommaren att sprida ut enkäten i pappersformat, på särskilda boenden, omsorgsboenden och i byarna så att alla ska få möjlighet att svara, säger kommunalrådet Sven Tornberg.
Svaren sammanställs löpande, eftersom att den här enkäten kommer att resultera i ytterligare en enkät utifrån svaren. Den 19 augusti är målet att sammanställningen ska vara färdig så att den nya enkäten kan offentligöras.

Enkät nummer två kommer att innehålla nyckelord med viktiga kategorier i svaren från den tidigare enkäten. Om flera personer som exempel har nämnt näringslivet eller att en park med ekar är viktiga så får man i enkät nummer två gradera hur viktiga man anser att de är. Målbilden att hela enkäten ska vara avslutad och sammanställd den 28 oktober, då kommer dialog med medborgare att inledas för att få respons och slutligen kunna föra visionen vidare till kommunfullmäktige där beslut om vision 2035 ska klubbas, innan årsskiftet infaller.
– Det här är en möjlighet till alla medborgare att vara med och skapa framtidens Haparanda, uppger Daniel Fälldin och Ali Ababneh på Haparanda stad som har arbetat med att sätta ihop enkäten. Inspirationen är hämtad från ett liknande projekt i Norrköpings kommun.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Letar framtidssvar genom enkät

 1. Marita:

  Precis så verkar det vara.

  Finska hamnar verkligen på efterkälken.

  Finns en del företag som erbjuder kundtjänst på svenska, engelska och sen helt plötsligt bla arabiska. Men finska finns inte med trots att det med dagens mått är större språk.

  Håller med dig, skrämmande man förtrycker ett språk medans andra språk får mer.

  Märks ju bara här i lilla happis bla skolorna anser att engelska är viktigare än finska. Snart är det väl arabiska 😡

 2. Varför på meänkieli? De som pratar meänkieli förstår väl både svenska och finska?

 3. Arabiska är numera vårt andra språk i Sverige !!
  Har gått förbi finskan. Tråkigt nog får man säga. Det har kommit så otroligt många arabisk talande till detta land.
  Skrämmande och mer och mer blir det. Man vill få in dom i politiken ja över allt i samhället. Varnings klocka !

 4. Arabiska?? Hur tänkte ni nu? Skärp er rejält på kommunhuset! Varför får vi inte rösta på vad vi inte vill ha när vi ändå är igång?

 5. Publicerad sen svaren i åldersgrupper. Klumpar ni ihop vår väldigt aldrig befolkning så kommer svaren att kretsa kring äldrevård. Men hoppas ni få en bild av vad ungdomarna vill ha av happis de är vår framtid.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.