fbpx

Letar framtidssvar genom enkät

HAPARANDA: Haparanda stad ska sätta upp en ny målbild om hur framtidens Haparanda ska se ut 2035. Nu vill kommunen ha medborgarnas synpunkter och visioner om vad som ska finnas och inte finnas i Haparanda år 2035. Det handlar om en enkät med frågor som kretsar kring stadens framtid och den publiceras på fem språk, engelska, svenska, finska, meänkieli och på arabiska.

Förra veckan gick enkäten ut via e-post till samtliga skolelever från årskurs sju och uppåt samt till alla medarbetare inom Haparanda stad. För övriga medborgare med tillgång till internet så länkades enkäten på Haparanda stads hemsida.

– Och för de som inte har tillgång till något internet kommer ferieungdomar under sommaren att sprida ut enkäten i pappersformat, på särskilda boenden, omsorgsboenden och i byarna så att alla ska få möjlighet att svara, säger kommunalrådet Sven Tornberg.
Svaren sammanställs löpande, eftersom att den här enkäten kommer att resultera i ytterligare en enkät utifrån svaren. Den 19 augusti är målet att sammanställningen ska vara färdig så att den nya enkäten kan offentligöras.

Enkät nummer två kommer att innehålla nyckelord med viktiga kategorier i svaren från den tidigare enkäten. Om flera personer som exempel har nämnt näringslivet eller att en park med ekar är viktiga så får man i enkät nummer två gradera hur viktiga man anser att de är. Målbilden att hela enkäten ska vara avslutad och sammanställd den 28 oktober, då kommer dialog med medborgare att inledas för att få respons och slutligen kunna föra visionen vidare till kommunfullmäktige där beslut om vision 2035 ska klubbas, innan årsskiftet infaller.
– Det här är en möjlighet till alla medborgare att vara med och skapa framtidens Haparanda, uppger Daniel Fälldin och Ali Ababneh på Haparanda stad som har arbetat med att sätta ihop enkäten. Inspirationen är hämtad från ett liknande projekt i Norrköpings kommun.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Letar framtidssvar genom enkät

 1. Marita:

  Precis så verkar det vara.

  Finska hamnar verkligen på efterkälken.

  Finns en del företag som erbjuder kundtjänst på svenska, engelska och sen helt plötsligt bla arabiska. Men finska finns inte med trots att det med dagens mått är större språk.

  Håller med dig, skrämmande man förtrycker ett språk medans andra språk får mer.

  Märks ju bara här i lilla happis bla skolorna anser att engelska är viktigare än finska. Snart är det väl arabiska 😡

 2. Varför på meänkieli? De som pratar meänkieli förstår väl både svenska och finska?

 3. Arabiska är numera vårt andra språk i Sverige !!
  Har gått förbi finskan. Tråkigt nog får man säga. Det har kommit så otroligt många arabisk talande till detta land.
  Skrämmande och mer och mer blir det. Man vill få in dom i politiken ja över allt i samhället. Varnings klocka !

 4. Arabiska?? Hur tänkte ni nu? Skärp er rejält på kommunhuset! Varför får vi inte rösta på vad vi inte vill ha när vi ändå är igång?

 5. Publicerad sen svaren i åldersgrupper. Klumpar ni ihop vår väldigt aldrig befolkning så kommer svaren att kretsa kring äldrevård. Men hoppas ni få en bild av vad ungdomarna vill ha av happis de är vår framtid.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.