fbpx

Livsmedelspriserna fortsätter att stiga

Inflationstakten ökar och priserna på livsmedel steg i augusti för nionde månaden i följd.

Enligt SCB:s Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ökar inflationstakten och var i augusti 9,0 procent, vilket är en uppgång från juli då inflationstakten var 8,0 procent.

Samtidigt steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 0,64 procent jämfört med månaden före.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit varje månad sedan december 2021. Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03 procent det senaste året, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Livsmedelspriser som har stigit mest det senast året är vitkål (47 procent), hushållsmargarin (39,4 procent), lättmargarin (37,5 procent) och kaffe (36,7 procent).

De priser som har stigit mest den senaste månaden är apelsiner (33,8 procent), avokado (25,5 procent) och purjolök (10 procent).

Men samtidigt har vissa livsmedel blivit billigare. Den största prissänkningen har skett på morötter (-19,1 procent), gurka (-17,2 procent) och blomkål (-10,7 procent).

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Livsmedelspriserna fortsätter att stiga

  1. Alla handlarna i Sverige vill sko sig pga världsläget Det enda som inte har blivit dyrare i Sverige är morötter och purjolök och koka soppa av det kan inte bli någon höjdare. Det är bara och se på bränsle mackarna när det blir sänkning av priserna så dröjer minst två dygn innan dom ändrar priserna det är och sko sig

  2. Nu om våra beslutsfattare är kloka, borde man införa böter för alla affärer som kastar bort mat eller saker som fortfarande kan förbrukas. Att dom börjar sälja som tex prisma, halvapriset eller ännu billigare dom sista timmarna. Det borde miljöpartiet ta tag i.

    • På Prisma hittar man dessutom mycket annat på samma ställe, vilket effektiviserar shoppingen. Det känns liksom enklare att köra till Prisma, även om det ligger en bit bort, än att trängas med bilen vid Rajalla (eller att trängas med människor på IKEA) om man på samma gång vill köpa hemtextilier, nya skor eller vad det nu kan vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.