fbpx

Ljus på andra sidan gränsen

År 1621 fick Torneå sitt privilegiebrev från den svenske kungen Gustav den II Adolf. Grannstaden Torneå firar således 400 år och under veckoslutet pågår en hel del aktiviteter i grannstaden.
Redan igår, torsdag inleddes programmet med ett halloween-evenemang på Aines konstmuseum. Fredag till söndag följer en rad olika händelser som exempelvis dansshower, ljusshower, musik och en spökvandring i Torneå centrum. Under helgen pågår sedan vid sidan om lokala arrangörers evenemang PIOT-festivalen. Huvudevenemanget för PIOT-festivalen samlar ljuskonst, artister och mat och dryck under hela lördagskvällen i Rantakatu-området. På festivalen får du gå en stig som leder dig på en resa ovanför vardagen och uppleva staden och dess människor i ett nytt ljus. Evenemangsområdet är öppet för allmänheten från 16:00 till 22:00, finsk tid, enligt information från hemsidan. Även vid Haparanda järnvägsstation pågår det event under söndagens eftermiddag, en slags ljudfestival som enligt beskrivningen innehåller ”världar av spännande ljud och erbjuder överraskande resor till nya upplevelser”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Ljus på andra sidan gränsen

    • De har alltid varit upplysta på den sidan. Högskoleutbildningar, storindustri, medborgare med hög utbildning. Haparanda tillhör de kommuner i Sverige som har lägst utbildade invånare och lägsta inkomster. Hen som har skrivit ovanstående kommentar verkar inte ha en aning om verkligheten. En typisk haparandabo.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.