fbpx

Ljusets återkomst lockar ut folk

Många hade kul i snöbacken i Haparanda. Foto: Eva Spiik

I lördags passade många i norr på att roa sig med olika snöaktiviteter då solen visade sig i några timmar.

Den populära snöbacken på strandplan i Haparanda var fylld av liv och glädje. Både stora och små susade ned på olika åkdon, medan skidåkare gled förbi i de preparerade spåren.

Förra söndagen inföll den internationella World Snow Day, som är en del i FIS, Internationella Skidförbundets, kampanj att ge så många barn som möjligt chansen att uppleva glädjen med snö.

Svenska Skidförbundet fortsätter dock fira Världssnödagen hela veckan ut, det vill säga fram till och med idag, den 22 januari. Bland annat genom att inspirera barn och ungdomar att hitta på roliga uteaktiviteter.

Exempel på aktiviter som skidförbundet tipsar om är att: testa flera olika sätt att åka på snö, bygga snöfigurer och göra snöänglar, ta en snöpromenad, blåsa spåbubblor i minusgrader och se om bubblorna fryser, med mera. Så ut och testa!

World Snow Day firas årligen den tredje söndagen i januari. I år firas dagen för tolfte året i rad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ljusets återkomst lockar ut folk

 1. @P
  ehh… man måste nog alltid ”gå upp igen” för att kunna åka ner, tror nog att det blir för dyrt med en liftanordning för ”snöhögen”… och övervikten bland barn i Haparanda är ett faktum, så lite motion skadar aldrig.

  • Vem har sagt något om lift…?
   En ren konstruktionsfråga i hur man utför själva backen endast.

 2. Det vore ju önskvärt om byggarna av snöbacken, till nästa år, tänker på att göra den åt bägge håll så barnen slipper gå upp igen utan kan åka i båda riktningarna.

  • Fast upp måste du ta dig oavsett åt vilket håll du åker. Och det är väl möjligt att åka åt bägge hållen idag, en brantare sida och en flackare sida?

   • Jo med nuvarande konstruktion måste man gå upp mellan åken, det var därför jag efterlyste en lite annan design på backen till nästa år.

    • Alltså. Nu har jag funderat en hel del på hur man kan bygga bort ansträngningen att gå uppför. Hur konstruerar man en sådan backe utan lift eller liknande?

     • Man börjar med att tänka utanför boxen, sen vet jag inte mer…
      Finns nog kunniga personer som löser detta, det vet jag i alla fall.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF