fbpx

M hoppar av och koalitionen i Pajala tappar makten

PAJALA: Den ledande koalitionen som styrt Pajala sedan valet 2018 tappar nu sin majoritet när M lämnar samarbetet. Efter C:s tidigare avhopp har man bara 10 av 21 mandat bakom sig.

På måndag kommer detta att ha avgörande betydelse när kommunfullmäktige sammanträder och revisorerna inte har tillstyrkt ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Anledningen till revisorernas avstyrkan av ansvarsfrihet är de mångmiljonunderskott som växer år för år för kommunen och 2025 pekar uppåt 100 miljoner kronor.

Konsulthärva

Den andra anledningen är att konsulter på socialförvaltningen kunnat fakturera skyhöga belopp och tidvis själva kunnat attestera sina fakturor.

Förre kommunchefen Stefan Millgård lät allt detta ske och han har för ett antal veckor lämnat sitt uppdrag med mycket kort varsel. Kommunalrådet Ulrica Hammarström uttalade sitt förtroende för kommunchefen in i det sista.

”Vi är inte värda ansvarsfrihet”

– Vi ska inte ha någon ansvarfrihet, vi är inte värda det, säger Anita Sköld, gruppledare för M och ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Anledningen till att M hoppar av enligt Anita Sköld är just ekonomin.

”Vi ville få en fungerande ledning”

– Vi ställde upp för koalitionen för att försöka få ihop en fungerande ledning för kommunen som kan föra kommunen framåt. Men vi har inte lyckats. Det dras åt alldeles för många håll i koalitionen trots att vi i vår överenskommelse från början sade att vi skulle nå koncensus i viktiga frågor, säger hon.

Efter att M och C lämnat koalitionen finns nu bara socialdemokraterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet kvar. Och de är i minoritet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “M hoppar av och koalitionen i Pajala tappar makten

  1. varför hoppar M och C av styret i kommunen? jo dom har insett att deras politik med S leder till underskott i bokslutet. dom hoppar av för att dom inte vill ta ansvar för deras egna polititiska beslut. allt för att inför kommande val 2026 att då ska medborgarna glömma att dom själva var med om besluten till dagens ekonomiska kris. vilken feghet. inget eget ansvar. men det är ju typiskt för högerpartier att inte ta nått eget ansvar och överlåter till oss i S att vända skutan åt rätt håll.

  2. När utredningen om kommunchefen presenterades var det en av de styrande politikerna som ändå tog denne i försvar. Efter att kommunchefen avgått presenterades bristerna som pågått nästan i närmare ett år. Först när man står inför det interna skranket faller sedan stödpartierna ifrån. Mer kurage hade behövts tidigare, men maktens sötma förblindar.
    I annan artikel öppnar Lassi för att S kan försonas. Frågan blir nu om kommunen kan finna vägen för en bredare styrning, bort från det kaos som man med gemensamma krafter lyckats skapa.

  3. Svårt att nå konsensus, dvs att komma överens. För ett sådant styre krävs en Schweizisk modell om innebär att det den styrande grupperingen inte kan komma överens om lämnas till en folkomröstning.

  4. Bra gjort av C och M. Det handlar om att ta ansvar. Lite sent att vakna men bättre sent än aldrig. S har sabbat framtidstron för Pajala. Splittringen av S har kostat Pajala massor, hoppas ni känner lite ånger med vad ni ställde till med, ni som finns kvar i ledningen och ni som inte hörs alls längre. Att ni inte skäms!

  5. Självklart är det kostsamt att driva en glesbygdskommun. Att ha 60-talet levande samhällen utspridda på en så stor areal kostar. Tiggeri, nej, nej, höj kommunskatten istället, och det rejält, det har vi flesta råd med nu när malmfältens sprängsalvor har väkt oss från vår Törnrosasömn. Visa att vi bara levererar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103