fbpx

Många anpassar sig under pandemin

Över 80 procent av befolkningen har  anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning. Det visar undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort under våren. 

Folkhälsomyndigheten har genom enkätundersökningar följt befolkningens beteendeförändringar och upplevelse av oro sedan covid-19 klassades som en pandemi. Detta för att få kunskap om hur råden som myndigheten rekommenderar förstås och tas emot samt hur befolkningen ändrar sitt beteende. Resultaten visar bland annat att över 80 procent av befolkningen har anpassat vardagslivet på grund av coronaviruset.

I maj-juni uppger nästan nio av tio (86-87 procent) av de dessa att de hållit avstånd till andra både inomhus och utomhus. En stor andel uppger också att de undviker att resa med kollektiva färdmedel och att vistas på platser med mycket folk. Vidare uppger en majoritet (76 procent) att de har den information de behöver om myndigheternas hantering av coronaviruset, skriver Folkhälsomyndigheten på hemsidan.

Under våren har drygt en tredjedel av de som uppger att de anpassat sitt vardagsliv arbetat hemifrån, något som bland annat minskat trycket på kollektivtrafiken. Undersökningen visar även att andelen personer som upplever oro för sin egen hälsa minskar, från 36 procent vecka 17 till 30 procent vecka 25.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.

Haparandas politiker om strandskyddet

Det ska bli lättare att få bygga strandnära i landsbygdsområden. Det föreslår regeringens utredare i sitt förslag till nya regler för strandskyddet. Ett besked som tas emot positivt av Haparandas politiker men kritiseras av Naturskyddsföreningen.