Märkning ska minska matsvinn

Under hösten inför Norrmejerier en ny märkning på flera av sina produkter.

Genom att komplettera bäst före-stämpeln med texten ”ofta bra efter” vill företaget hjälpa konsumenter att minska sitt matsvinn och uppmuntra andra livsmedelsproducenter till ökat klimatansvar.
– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, enligt ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Märkning ska minska matsvinn

  1. Sluta storhandla och handla färskvaror, frukt och grönt efter behovet istället.
    Blir billigast för var och en, även för samhället i långa loppet samt för producenterna då maten räcker till fler munnar att mätta än att dessa kastas i soptunnan.
    Om man nu vill storhandla varor så kan man kanske slå sig ihop med familjer och grannar, köpa lite billigare och sedan dela på varorna, t.ex storpack köttfärs, toa- och hushållspapper m.m.
    Något för ensam-, och pensionärsfamiljer, studenter och lågavlönade att fundera över.

    • Håller med! Men samtidigt beror det ju hur man bor. Bor man 5mil från affären måste man ju storhandla.

      Jag läste någonstans någon ”miljönisse” som tyckte att frys är så dåligt. Själv har jag just använt frys för det mesta går frysa! Då håller maten månader.

      Tom mjölk går frysa.

      Det är bra iniativ men hoppas det här nu bara inte innebär att 30% och 50% prisavdrag försvinner. I Sverige borde vi använda det mer istället ju sämre datum ju billigare!!!

  2. Hjälper nog inget med skolmaten som slängs allt för mycket.men inte konstigt att ungdomar ej äter skolmaten, när menyn är till för invandrare.svenska traditionella maten försvinner helt.

  3. Äntligen får förnuftet en chans smakar det bra så är det inget fel
    (ingen har skadats av att smaka lukta på mat)

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.