Under hösten inför Norrmejerier en ny märkning på flera av sina produkter.
Genom att komplettera bäst före-stämpeln med texten ”ofta bra efter” vill företaget hjälpa konsumenter att minska sitt matsvinn och uppmuntra andra livsmedelsproducenter till ökat klimatansvar.
– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, enligt ett pressmeddelande.
5 kommentarer på “Märkning ska minska matsvinn”
Sluta storhandla och handla färskvaror, frukt och grönt efter behovet istället.
Blir billigast för var och en, även för samhället i långa loppet samt för producenterna då maten räcker till fler munnar att mätta än att dessa kastas i soptunnan.
Om man nu vill storhandla varor så kan man kanske slå sig ihop med familjer och grannar, köpa lite billigare och sedan dela på varorna, t.ex storpack köttfärs, toa- och hushållspapper m.m.
Något för ensam-, och pensionärsfamiljer, studenter och lågavlönade att fundera över.
Håller med! Men samtidigt beror det ju hur man bor. Bor man 5mil från affären måste man ju storhandla.
Jag läste någonstans någon ”miljönisse” som tyckte att frys är så dåligt. Själv har jag just använt frys för det mesta går frysa! Då håller maten månader.
Tom mjölk går frysa.
Det är bra iniativ men hoppas det här nu bara inte innebär att 30% och 50% prisavdrag försvinner. I Sverige borde vi använda det mer istället ju sämre datum ju billigare!!!
Minska produktionen😆
Hjälper nog inget med skolmaten som slängs allt för mycket.men inte konstigt att ungdomar ej äter skolmaten, när menyn är till för invandrare.svenska traditionella maten försvinner helt.
Äntligen får förnuftet en chans smakar det bra så är det inget fel
(ingen har skadats av att smaka lukta på mat)