fbpx

Märkning ska minska matsvinn

Under hösten inför Norrmejerier en ny märkning på flera av sina produkter.

Genom att komplettera bäst före-stämpeln med texten ”ofta bra efter” vill företaget hjälpa konsumenter att minska sitt matsvinn och uppmuntra andra livsmedelsproducenter till ökat klimatansvar.
– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, enligt ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Märkning ska minska matsvinn

 1. Sluta storhandla och handla färskvaror, frukt och grönt efter behovet istället.
  Blir billigast för var och en, även för samhället i långa loppet samt för producenterna då maten räcker till fler munnar att mätta än att dessa kastas i soptunnan.
  Om man nu vill storhandla varor så kan man kanske slå sig ihop med familjer och grannar, köpa lite billigare och sedan dela på varorna, t.ex storpack köttfärs, toa- och hushållspapper m.m.
  Något för ensam-, och pensionärsfamiljer, studenter och lågavlönade att fundera över.

  • Håller med! Men samtidigt beror det ju hur man bor. Bor man 5mil från affären måste man ju storhandla.

   Jag läste någonstans någon ”miljönisse” som tyckte att frys är så dåligt. Själv har jag just använt frys för det mesta går frysa! Då håller maten månader.

   Tom mjölk går frysa.

   Det är bra iniativ men hoppas det här nu bara inte innebär att 30% och 50% prisavdrag försvinner. I Sverige borde vi använda det mer istället ju sämre datum ju billigare!!!

 2. Hjälper nog inget med skolmaten som slängs allt för mycket.men inte konstigt att ungdomar ej äter skolmaten, när menyn är till för invandrare.svenska traditionella maten försvinner helt.

 3. Äntligen får förnuftet en chans smakar det bra så är det inget fel
  (ingen har skadats av att smaka lukta på mat)

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.