fbpx

Märkning ska minska matsvinn

Under hösten inför Norrmejerier en ny märkning på flera av sina produkter.

Genom att komplettera bäst före-stämpeln med texten ”ofta bra efter” vill företaget hjälpa konsumenter att minska sitt matsvinn och uppmuntra andra livsmedelsproducenter till ökat klimatansvar.
– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, enligt ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Märkning ska minska matsvinn

  1. Sluta storhandla och handla färskvaror, frukt och grönt efter behovet istället.
    Blir billigast för var och en, även för samhället i långa loppet samt för producenterna då maten räcker till fler munnar att mätta än att dessa kastas i soptunnan.
    Om man nu vill storhandla varor så kan man kanske slå sig ihop med familjer och grannar, köpa lite billigare och sedan dela på varorna, t.ex storpack köttfärs, toa- och hushållspapper m.m.
    Något för ensam-, och pensionärsfamiljer, studenter och lågavlönade att fundera över.

    • Håller med! Men samtidigt beror det ju hur man bor. Bor man 5mil från affären måste man ju storhandla.

      Jag läste någonstans någon ”miljönisse” som tyckte att frys är så dåligt. Själv har jag just använt frys för det mesta går frysa! Då håller maten månader.

      Tom mjölk går frysa.

      Det är bra iniativ men hoppas det här nu bara inte innebär att 30% och 50% prisavdrag försvinner. I Sverige borde vi använda det mer istället ju sämre datum ju billigare!!!

  2. Hjälper nog inget med skolmaten som slängs allt för mycket.men inte konstigt att ungdomar ej äter skolmaten, när menyn är till för invandrare.svenska traditionella maten försvinner helt.

  3. Äntligen får förnuftet en chans smakar det bra så är det inget fel
    (ingen har skadats av att smaka lukta på mat)

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF