En massiv investering på 345 miljoner euro i form av ett datacenter planeras till tvillingstaden Torneå.
Det är kanadensiska Gloriosa Energy Solutions Corp som ligger bakom den planerade satsningen till ett värde av fyra miljarder kronor. Enligt Business Tornio, utvecklingsföretag som ägs av Torneå stad lokala företag, är planen att bygga ett datacenter med en kapacitet på cirka 22-24 megawatt. Dessutom innehåller projektet en möjlighet av en ökning på cirka 16-18 megawatt.
Detta skulle bli det största nordliga datacentret eftersom de nuvarande endast har en kapacitet på högst tio megawatt.
Datacentret ska bli självförsörjande av el. Det ska producera den energi som används med ett LNG-kraftverk som ska byggas i anslutning till datacentret.
6 kommentarer på “Miljardsatsning planeras till Torneå”
Haparanda har Sveriges sämsta skola. Medelinkomsten tillhör de lägsta i landet. Utbildningsnivån är inte heller hög. Eländets elände överallt. Torneå hade senast plus i budgeten. Ledningen verkar kunna sitt jobb. Hur var/är det med Haparanda? Torneås skolor tillhör medelgruppen i Finland, samma med invånarnas utbildningsnivå. Det finns t.o.m. högskoleutbildningar i Torneå. Läkar-och tandläkartjänster finns, privat, men de finns. Samma kan man inte säga om Haparandas tjänster. Fler och fler Haparandabor har sin tandläkare på andra sidan gränsen. Vad skulle vi göra utan Torneå? Men det största problemet är ju att duktiga Haparandaungdomar inte vill återvända till sin hemort efter sina studier. Och varför skulle de göra det?
Det är alltid något som händer öst om Torneälven. Där görs det alltid något och inte bara mötas för att vad ska vi mötas för som i Happis. Happis har endast ei se kannata andan och avundsjuka kvar…
LNG… Ja, LNG (Liquefied Natural Gas) anses generellt vara en fossil gas. LNG framställs genom att avlägsna föroreningar och kyla naturgas till flytande form vid mycket låga temperaturer. Naturgas i sig är huvudsakligen sammansatt av metan, vilket också är en fossilt bränsle som bildas genom nedbrytning av döda organismer över tid.
Trots att naturgas har lägre koldioxidutsläpp än kol och olja vid förbränning, är det fortfarande en icke-förnybar och fossilt baserad energikälla. När LNG används som bränsle, frigörs koldioxid och andra växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringar.
Det finns dock möjligheter att minska klimatpåverkan från naturgas genom att implementera tekniker såsom koldioxidavskiljning och återanvändning, vilket kan minska utsläppen av växthusgaser.
Sammanfattningsvis kan vi säga att LNG är en form av naturgas, som i sin tur är en fossil gas.
Tidigt April skämt!
hallowen skämt höpö höpö
tvillingstaden Torneå=tornio?