fbpx

Miljardsatsning planeras till Torneå

En massiv investering på 345 miljoner euro i form av ett datacenter planeras till tvillingstaden Torneå.

Det är kanadensiska Gloriosa Energy Solutions Corp som ligger bakom den planerade satsningen till ett värde av fyra miljarder kronor. Enligt Business Tornio, utvecklingsföretag som ägs av Torneå stad lokala företag, är planen att bygga ett datacenter med en kapacitet på cirka 22-24 megawatt. Dessutom innehåller projektet en möjlighet av en ökning på cirka 16-18 megawatt.

Detta skulle bli det största nordliga datacentret eftersom de nuvarande endast har en kapacitet på högst tio megawatt.

Datacentret ska bli självförsörjande av el. Det ska producera den energi som används med ett LNG-kraftverk som ska byggas i anslutning till datacentret.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Miljardsatsning planeras till Torneå

  1. Haparanda har Sveriges sämsta skola. Medelinkomsten tillhör de lägsta i landet. Utbildningsnivån är inte heller hög. Eländets elände överallt. Torneå hade senast plus i budgeten. Ledningen verkar kunna sitt jobb. Hur var/är det med Haparanda? Torneås skolor tillhör medelgruppen i Finland, samma med invånarnas utbildningsnivå. Det finns t.o.m. högskoleutbildningar i Torneå. Läkar-och tandläkartjänster finns, privat, men de finns. Samma kan man inte säga om Haparandas tjänster. Fler och fler Haparandabor har sin tandläkare på andra sidan gränsen. Vad skulle vi göra utan Torneå? Men det största problemet är ju att duktiga Haparandaungdomar inte vill återvända till sin hemort efter sina studier. Och varför skulle de göra det?

  2. Det är alltid något som händer öst om Torneälven. Där görs det alltid något och inte bara mötas för att vad ska vi mötas för som i Happis. Happis har endast ei se kannata andan och avundsjuka kvar…

  3. LNG… Ja, LNG (Liquefied Natural Gas) anses generellt vara en fossil gas. LNG framställs genom att avlägsna föroreningar och kyla naturgas till flytande form vid mycket låga temperaturer. Naturgas i sig är huvudsakligen sammansatt av metan, vilket också är en fossilt bränsle som bildas genom nedbrytning av döda organismer över tid.

    Trots att naturgas har lägre koldioxidutsläpp än kol och olja vid förbränning, är det fortfarande en icke-förnybar och fossilt baserad energikälla. När LNG används som bränsle, frigörs koldioxid och andra växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringar.

    Det finns dock möjligheter att minska klimatpåverkan från naturgas genom att implementera tekniker såsom koldioxidavskiljning och återanvändning, vilket kan minska utsläppen av växthusgaser.

    Sammanfattningsvis kan vi säga att LNG är en form av naturgas, som i sin tur är en fossil gas.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.