fbpx

Miljardsatsning planeras till Torneå

En massiv investering på 345 miljoner euro i form av ett datacenter planeras till tvillingstaden Torneå.

Det är kanadensiska Gloriosa Energy Solutions Corp som ligger bakom den planerade satsningen till ett värde av fyra miljarder kronor. Enligt Business Tornio, utvecklingsföretag som ägs av Torneå stad lokala företag, är planen att bygga ett datacenter med en kapacitet på cirka 22-24 megawatt. Dessutom innehåller projektet en möjlighet av en ökning på cirka 16-18 megawatt.

Detta skulle bli det största nordliga datacentret eftersom de nuvarande endast har en kapacitet på högst tio megawatt.

Datacentret ska bli självförsörjande av el. Det ska producera den energi som används med ett LNG-kraftverk som ska byggas i anslutning till datacentret.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Miljardsatsning planeras till Torneå

  1. Haparanda har Sveriges sämsta skola. Medelinkomsten tillhör de lägsta i landet. Utbildningsnivån är inte heller hög. Eländets elände överallt. Torneå hade senast plus i budgeten. Ledningen verkar kunna sitt jobb. Hur var/är det med Haparanda? Torneås skolor tillhör medelgruppen i Finland, samma med invånarnas utbildningsnivå. Det finns t.o.m. högskoleutbildningar i Torneå. Läkar-och tandläkartjänster finns, privat, men de finns. Samma kan man inte säga om Haparandas tjänster. Fler och fler Haparandabor har sin tandläkare på andra sidan gränsen. Vad skulle vi göra utan Torneå? Men det största problemet är ju att duktiga Haparandaungdomar inte vill återvända till sin hemort efter sina studier. Och varför skulle de göra det?

  2. Det är alltid något som händer öst om Torneälven. Där görs det alltid något och inte bara mötas för att vad ska vi mötas för som i Happis. Happis har endast ei se kannata andan och avundsjuka kvar…

  3. LNG… Ja, LNG (Liquefied Natural Gas) anses generellt vara en fossil gas. LNG framställs genom att avlägsna föroreningar och kyla naturgas till flytande form vid mycket låga temperaturer. Naturgas i sig är huvudsakligen sammansatt av metan, vilket också är en fossilt bränsle som bildas genom nedbrytning av döda organismer över tid.

    Trots att naturgas har lägre koldioxidutsläpp än kol och olja vid förbränning, är det fortfarande en icke-förnybar och fossilt baserad energikälla. När LNG används som bränsle, frigörs koldioxid och andra växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringar.

    Det finns dock möjligheter att minska klimatpåverkan från naturgas genom att implementera tekniker såsom koldioxidavskiljning och återanvändning, vilket kan minska utsläppen av växthusgaser.

    Sammanfattningsvis kan vi säga att LNG är en form av naturgas, som i sin tur är en fossil gas.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka