fbpx

Miljöinspektörerna såg ingen förbättring

Som HB har berättat utförde miljöinspektörerna Petrus Kariniemi och Nicolae Himlkvist ett tillsynsbesök den 26 maj på en fastighet i Salmis. Syftet var att följa upp om något skett efter tidigare beslut om föreläggande med vite avseende städning av fastigheten.
Enligt tillsynsrapporten är området fortfarande kraftigt nedskräpat, situationen uppges inte ha förbättrats sedan föreläggandet upprättades.
Miljöfarliga vätskor
Bland annat finns det fortfarande ”uttjänta” fordon och maskiner. Enligt inspektörerna handlar det om cirka 200 fordon. Här finns bilbatterier och behållare med glykol och andra miljöfarliga vätskor, kyl- och frysutrustning som kan innehålla freon.
Här finns fortfarande tunnor med gammalt fett, gamla gräsklippare, elektronikavfall, vitvaror, gamla kläder, möbler, rullatorer, bildäck, oljefat, järnskrot, gödseltankar, matavfall, plastskräp och mycket annat.
Risk för hälsa
Miljöinspektörernas bedömning är att detta inte är acceptabelt, då det är vanprydande och allmänheten har tillträda eller insyn. Samt då gamla fordonen och miljöfarliga kemikalier utgör en allvarlig risk för miljön i området.
Matavfallet som ligger öppet exponerat drar dessutom till sig fåglar. Klagomål har inkommit till samhällsbyggnadskontoret från grannar om att fåglar tar med sig matavfall och sprider ut det på deras fastigheter. Även skadedjur såsom råttor och möss riskerar att dras till matavfallet. Enligt förvaltningen bedöms matavfallet utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa.
Nämnden avgör
Tidsfristerna vad gäller städkraven i föreläggandet, som vann laga kraft den 12 juni 2019, har löpt ut och förvaltningen bedömer att förutsättningar finns för att ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vite, på totalt 500.000 kronor, vilket är riktat till den nya fastighetsägaren.
Ärendet kommer att tas upp till beslut på samhällsbyggnadsnämndens kommande sammanträde den 11 juni.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.