fbpx

Miljöinspektörerna såg ingen förbättring

Som HB har berättat utförde miljöinspektörerna Petrus Kariniemi och Nicolae Himlkvist ett tillsynsbesök den 26 maj på en fastighet i Salmis. Syftet var att följa upp om något skett efter tidigare beslut om föreläggande med vite avseende städning av fastigheten.
Enligt tillsynsrapporten är området fortfarande kraftigt nedskräpat, situationen uppges inte ha förbättrats sedan föreläggandet upprättades.
Miljöfarliga vätskor
Bland annat finns det fortfarande ”uttjänta” fordon och maskiner. Enligt inspektörerna handlar det om cirka 200 fordon. Här finns bilbatterier och behållare med glykol och andra miljöfarliga vätskor, kyl- och frysutrustning som kan innehålla freon.
Här finns fortfarande tunnor med gammalt fett, gamla gräsklippare, elektronikavfall, vitvaror, gamla kläder, möbler, rullatorer, bildäck, oljefat, järnskrot, gödseltankar, matavfall, plastskräp och mycket annat.
Risk för hälsa
Miljöinspektörernas bedömning är att detta inte är acceptabelt, då det är vanprydande och allmänheten har tillträda eller insyn. Samt då gamla fordonen och miljöfarliga kemikalier utgör en allvarlig risk för miljön i området.
Matavfallet som ligger öppet exponerat drar dessutom till sig fåglar. Klagomål har inkommit till samhällsbyggnadskontoret från grannar om att fåglar tar med sig matavfall och sprider ut det på deras fastigheter. Även skadedjur såsom råttor och möss riskerar att dras till matavfallet. Enligt förvaltningen bedöms matavfallet utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa.
Nämnden avgör
Tidsfristerna vad gäller städkraven i föreläggandet, som vann laga kraft den 12 juni 2019, har löpt ut och förvaltningen bedömer att förutsättningar finns för att ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vite, på totalt 500.000 kronor, vilket är riktat till den nya fastighetsägaren.
Ärendet kommer att tas upp till beslut på samhällsbyggnadsnämndens kommande sammanträde den 11 juni.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.