fbpx

Miljöinspektörerna såg ingen förbättring

Som HB har berättat utförde miljöinspektörerna Petrus Kariniemi och Nicolae Himlkvist ett tillsynsbesök den 26 maj på en fastighet i Salmis. Syftet var att följa upp om något skett efter tidigare beslut om föreläggande med vite avseende städning av fastigheten.
Enligt tillsynsrapporten är området fortfarande kraftigt nedskräpat, situationen uppges inte ha förbättrats sedan föreläggandet upprättades.
Miljöfarliga vätskor
Bland annat finns det fortfarande ”uttjänta” fordon och maskiner. Enligt inspektörerna handlar det om cirka 200 fordon. Här finns bilbatterier och behållare med glykol och andra miljöfarliga vätskor, kyl- och frysutrustning som kan innehålla freon.
Här finns fortfarande tunnor med gammalt fett, gamla gräsklippare, elektronikavfall, vitvaror, gamla kläder, möbler, rullatorer, bildäck, oljefat, järnskrot, gödseltankar, matavfall, plastskräp och mycket annat.
Risk för hälsa
Miljöinspektörernas bedömning är att detta inte är acceptabelt, då det är vanprydande och allmänheten har tillträda eller insyn. Samt då gamla fordonen och miljöfarliga kemikalier utgör en allvarlig risk för miljön i området.
Matavfallet som ligger öppet exponerat drar dessutom till sig fåglar. Klagomål har inkommit till samhällsbyggnadskontoret från grannar om att fåglar tar med sig matavfall och sprider ut det på deras fastigheter. Även skadedjur såsom råttor och möss riskerar att dras till matavfallet. Enligt förvaltningen bedöms matavfallet utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa.
Nämnden avgör
Tidsfristerna vad gäller städkraven i föreläggandet, som vann laga kraft den 12 juni 2019, har löpt ut och förvaltningen bedömer att förutsättningar finns för att ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vite, på totalt 500.000 kronor, vilket är riktat till den nya fastighetsägaren.
Ärendet kommer att tas upp till beslut på samhällsbyggnadsnämndens kommande sammanträde den 11 juni.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).