fbpx

Mindre svensk ost men mer svenskt kött

NORRBOTTEN: Allt färre konsumenter i Sverige väljer inhemska ostar. Däremot väljer fler svenskt griskött.

Detta enligt Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn.

Tydligt är att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra. Bland annat har den totala inhemska mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent. Och nedgången beror främst på att fler väljer ostar som är producerade utomlands. Bara knappt 45 procent av osten som säljs i Sverige har svenskt ursprung.

Däremot är trenden för svenska ägg den motsatta, marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Här uppges salmonellagarantierna ha varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Vidare uppges att nästan all mjölk som konsumeras i Sverige är inhemsk.

Siffrorna visar  också att den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris uppges vara det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent. Medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Den dåliga skörden 2018, på grund av varm och torr sommar, gjorde att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110–130 procent.

Frukt- och grönsakssektorn uppges vara mycket spridd. Exempelvis ligger svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mindre svensk ost men mer svenskt kött

  1. Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.
    Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.
    – Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times.
    Nu säljer svenska bönderna köttet till Kina för dom får bättre betalt!!?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger