fbpx

Mindre svensk ost men mer svenskt kött

NORRBOTTEN: Allt färre konsumenter i Sverige väljer inhemska ostar. Däremot väljer fler svenskt griskött.

Detta enligt Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn.

Tydligt är att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra. Bland annat har den totala inhemska mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent. Och nedgången beror främst på att fler väljer ostar som är producerade utomlands. Bara knappt 45 procent av osten som säljs i Sverige har svenskt ursprung.

Däremot är trenden för svenska ägg den motsatta, marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Här uppges salmonellagarantierna ha varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Vidare uppges att nästan all mjölk som konsumeras i Sverige är inhemsk.

Siffrorna visar  också att den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris uppges vara det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent. Medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Den dåliga skörden 2018, på grund av varm och torr sommar, gjorde att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110–130 procent.

Frukt- och grönsakssektorn uppges vara mycket spridd. Exempelvis ligger svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mindre svensk ost men mer svenskt kött

 1. Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.
  Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.
  – Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times.
  Nu säljer svenska bönderna köttet till Kina för dom får bättre betalt!!?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.