Mindre svensk ost men mer svenskt kött

NORRBOTTEN: Allt färre konsumenter i Sverige väljer inhemska ostar. Däremot väljer fler svenskt griskött.

Detta enligt Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn.

Tydligt är att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra. Bland annat har den totala inhemska mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent. Och nedgången beror främst på att fler väljer ostar som är producerade utomlands. Bara knappt 45 procent av osten som säljs i Sverige har svenskt ursprung.

Däremot är trenden för svenska ägg den motsatta, marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Här uppges salmonellagarantierna ha varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Vidare uppges att nästan all mjölk som konsumeras i Sverige är inhemsk.

Siffrorna visar  också att den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris uppges vara det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent. Medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Den dåliga skörden 2018, på grund av varm och torr sommar, gjorde att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110–130 procent.

Frukt- och grönsakssektorn uppges vara mycket spridd. Exempelvis ligger svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mindre svensk ost men mer svenskt kött

 1. Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.
  Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.
  – Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times.
  Nu säljer svenska bönderna köttet till Kina för dom får bättre betalt!!?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.