fbpx

Mindre svensk ost men mer svenskt kött

NORRBOTTEN: Allt färre konsumenter i Sverige väljer inhemska ostar. Däremot väljer fler svenskt griskött.

Detta enligt Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn.

Tydligt är att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra. Bland annat har den totala inhemska mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent. Och nedgången beror främst på att fler väljer ostar som är producerade utomlands. Bara knappt 45 procent av osten som säljs i Sverige har svenskt ursprung.

Däremot är trenden för svenska ägg den motsatta, marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Här uppges salmonellagarantierna ha varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Vidare uppges att nästan all mjölk som konsumeras i Sverige är inhemsk.

Siffrorna visar  också att den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris uppges vara det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent. Medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Den dåliga skörden 2018, på grund av varm och torr sommar, gjorde att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110–130 procent.

Frukt- och grönsakssektorn uppges vara mycket spridd. Exempelvis ligger svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mindre svensk ost men mer svenskt kött

 1. Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.
  Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.
  – Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times.
  Nu säljer svenska bönderna köttet till Kina för dom får bättre betalt!!?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.