fbpx

Minskad smitta – manar till fortsatt försiktighet

Enligt dagsstatistiken kring bekräftade fall i länet fram till den 8 juli pekar kurvan nedåt, om man ser till medelvärdet. Källa: Region Norrbotten

Antalet smittade av covid-19 fortsätter att minska i länet. Men Region Norrbotten manar till fortsatt försiktighet för att hålla smittspridningen under kontroll.

Under onsdagseftermiddagen gick regionen ut med uppdaterad information kring covid-19 i Norrbottens län. Tolv patienter är inlagda på sjukhus, varav fem av dessa får intensivvård. Hittills har 73 patienter avlidit av sjukdomen i länet.

Trots att antalet smittade i länet fortsätter att minska så uppmanar regionen människor att fortsätta visa försiktighet genom att komma och ta prov vid minsta symtom samt stanna hemma, fortsätta hålla avstånd till människor var man än är, och att tvätta händerna ofta.

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten i fråga om bekräftade fall i tornedalskommunerna är från vecka 27. Då hade Haparanda färre än 15 stycken bekräftade sjukdomsfall. Samma vecka hade Övertorneå 23 stycken sjukdomsfall, vilket är samma antal som veckan innan. Pajala har 19 stycken sjukdomsfall, ett fall mer än föregående veckan.

Tester för att se om man har utvecklat antikroppar för allmänheten uppges i nuläget inte vara aktuellt, men planering för det pågår.

Det uppges vidare att 2.926 personer i länet testat sig för att se om de hade en pågående infektion, och skulle provsvaret vara positivt tar smittspårare kontakt.

Regionen har också lämnat besked att andningsskyddet S-sangso inte kommer användas i väntan på Socialstyrelsens utredning. Detta efter den kartläggning som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter har gjort angående skyddens bristande kvalitet. Alla verksamheter ska ha informerats och masker ute i verksamheterna skickas tillbaka i väntan på utredning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.