fbpx

Minskad smitta – manar till fortsatt försiktighet

Enligt dagsstatistiken kring bekräftade fall i länet fram till den 8 juli pekar kurvan nedåt, om man ser till medelvärdet. Källa: Region Norrbotten

Antalet smittade av covid-19 fortsätter att minska i länet. Men Region Norrbotten manar till fortsatt försiktighet för att hålla smittspridningen under kontroll.

Under onsdagseftermiddagen gick regionen ut med uppdaterad information kring covid-19 i Norrbottens län. Tolv patienter är inlagda på sjukhus, varav fem av dessa får intensivvård. Hittills har 73 patienter avlidit av sjukdomen i länet.

Trots att antalet smittade i länet fortsätter att minska så uppmanar regionen människor att fortsätta visa försiktighet genom att komma och ta prov vid minsta symtom samt stanna hemma, fortsätta hålla avstånd till människor var man än är, och att tvätta händerna ofta.

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten i fråga om bekräftade fall i tornedalskommunerna är från vecka 27. Då hade Haparanda färre än 15 stycken bekräftade sjukdomsfall. Samma vecka hade Övertorneå 23 stycken sjukdomsfall, vilket är samma antal som veckan innan. Pajala har 19 stycken sjukdomsfall, ett fall mer än föregående veckan.

Tester för att se om man har utvecklat antikroppar för allmänheten uppges i nuläget inte vara aktuellt, men planering för det pågår.

Det uppges vidare att 2.926 personer i länet testat sig för att se om de hade en pågående infektion, och skulle provsvaret vara positivt tar smittspårare kontakt.

Regionen har också lämnat besked att andningsskyddet S-sangso inte kommer användas i väntan på Socialstyrelsens utredning. Detta efter den kartläggning som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter har gjort angående skyddens bristande kvalitet. Alla verksamheter ska ha informerats och masker ute i verksamheterna skickas tillbaka i väntan på utredning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.