fbpx

Mjölkbönder får mer betalt för mjölken

Norrmejerier höjer ersättningen för mjölkråvaran med 43 öre per kilo.

Enligt ett pressmeddelande från Norrmejerier sker höjningen från 1 oktober 2022.

Och motiveringen är att de kraftiga prisökningarna på nästan alla insatsvaror på gård slår hårt mot mjölkbönderna och livsmedelsproduktionen i Norrland.

”Det är en nödvändig höjning för att säkra det kritiska läget”, säger Norrmejeriers ordförande Göran Olofsson i pressmeddelandet.

Under året har ersättningen för den invägda mjölken höjts tre gånger, senast i juli med 45 öre per kilo. Höjningen av betalningen för mjölkråvaran avser såväl konventionell som ekologisk mjölk. Ekotillägget är oförändrat.

– I och med ytterligare höjning av ersättningen för mjölk kan vi till viss del bromsa den negativa utvecklingen men det är också viktigt att konsumenterna fortsätter köpa lokala mjölk- och mejeriprodukter i butik, säger Olofsson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mjölkbönder får mer betalt för mjölken

  1. Konstigt…mjölken har gått upp mycket på senare år…undrar hur mycket bönderna har fått del av höjningen…handlar nog om ören…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.