fbpx

Mjölkbönder får mer betalt för mjölken

Norrmejerier höjer ersättningen för mjölkråvaran med 43 öre per kilo.

Enligt ett pressmeddelande från Norrmejerier sker höjningen från 1 oktober 2022.

Och motiveringen är att de kraftiga prisökningarna på nästan alla insatsvaror på gård slår hårt mot mjölkbönderna och livsmedelsproduktionen i Norrland.

”Det är en nödvändig höjning för att säkra det kritiska läget”, säger Norrmejeriers ordförande Göran Olofsson i pressmeddelandet.

Under året har ersättningen för den invägda mjölken höjts tre gånger, senast i juli med 45 öre per kilo. Höjningen av betalningen för mjölkråvaran avser såväl konventionell som ekologisk mjölk. Ekotillägget är oförändrat.

– I och med ytterligare höjning av ersättningen för mjölk kan vi till viss del bromsa den negativa utvecklingen men det är också viktigt att konsumenterna fortsätter köpa lokala mjölk- och mejeriprodukter i butik, säger Olofsson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mjölkbönder får mer betalt för mjölken

  1. Konstigt…mjölken har gått upp mycket på senare år…undrar hur mycket bönderna har fått del av höjningen…handlar nog om ören…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.