fbpx

Motionerar för större anslag till forskning

NORRBOTTEN: Riksdagsledamoten Linda Ylivainio (C) är frustrerad över att arbetet med att hitta orsaken till laxsjukan går så långsamt.
I höst planerar hon att därför motionera för ökade forskningsanslag och vill att effektiviteten ses över. – Statens veterinärmedicinska anstalt menar i sin senaste rapport som kom i våras att det finns specifika orsaker till situationen i Torneälven. Eftersom Torne älv är vårt lands största laxförande älv måste orsaken till vår laxsjuka analyseras tycker jag. Om det är så att det inte finns forskningsresurser så måste vi öka dem.
– Sen gör det stora antalet aktörer på både svensk och finsk sida mig som politiker fundersam över hur effektivt arbetet är, säger Linda Ylivainio som vill se att myndigheterna går till botten med orsakerna till laxsjukan.
– Vi har alltid haft vildlaxen och håller på att hamna i en situation där framtida generationer kanske inte kommer kunna fiska den. Vildlaxen är en fantastisk resurs och ett kulturarv, säger hon.
Med sina erfarenheter från tidigare motioner är Linda Ylivainio taggad. Hon vet att det går att påverka.
– Vi måste lyfta den här frågan, om vi inte vi som tornedalingar lyfter den här frågan, vem ska göra det då, undrar hon.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Motionerar för större anslag till forskning

 1. Svar till Fakta…Hur kan du veta att inte dessa partier är intresserade av denna fråga? Har dom blivit tillfrågade?Laxen har varit sjuk i många år. Intresset har varit på noll att ta reda på varför det blivit så här. Detta år är det värre än vanligt.

 2. Jag tror att det kan bero på den negativa trenden av avhoppade mitten-oacvgjorda missanpassade partier att vi har hamnat i ett dilemma. Jag vet inte vad ska vi göra…

 3. Linda, hur får du med M, KD, L och SD, dessa partier är väl inte direkt intresserade av den typ av frågor ”här och nu”!

 4. Ett bra initiativ från Linda. Hoppas hon får stöd från alla länets riksdagsledamöter.

 5. Bra Linda! Många är vi som från åskådarplats förundrats över bristen på resurser till forskning om orsaken till laxens sjukdom (ar). På ett möte i Joentalo i Torneå frågade jag rakt på sak om finsk forskning hade påvisat brist på B1-vitamn i laxar som var sjuka resp friska. Det dröjde ett halvår innan svaret kom. De hade inte hittat lax med brist på B1-vitamin. Jag fick inte veta hur många fiskar som provtagits. Inte heller fick jag tillgång till rapporter från finsk sida. Den här effektiviseringen riskerar att dra ut på tiden för att två länder är inblandade. Nåväl, bättre sent än aldrig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN