fbpx

Motionerar för större anslag till forskning

NORRBOTTEN: Riksdagsledamoten Linda Ylivainio (C) är frustrerad över att arbetet med att hitta orsaken till laxsjukan går så långsamt.
I höst planerar hon att därför motionera för ökade forskningsanslag och vill att effektiviteten ses över. – Statens veterinärmedicinska anstalt menar i sin senaste rapport som kom i våras att det finns specifika orsaker till situationen i Torneälven. Eftersom Torne älv är vårt lands största laxförande älv måste orsaken till vår laxsjuka analyseras tycker jag. Om det är så att det inte finns forskningsresurser så måste vi öka dem.
– Sen gör det stora antalet aktörer på både svensk och finsk sida mig som politiker fundersam över hur effektivt arbetet är, säger Linda Ylivainio som vill se att myndigheterna går till botten med orsakerna till laxsjukan.
– Vi har alltid haft vildlaxen och håller på att hamna i en situation där framtida generationer kanske inte kommer kunna fiska den. Vildlaxen är en fantastisk resurs och ett kulturarv, säger hon.
Med sina erfarenheter från tidigare motioner är Linda Ylivainio taggad. Hon vet att det går att påverka.
– Vi måste lyfta den här frågan, om vi inte vi som tornedalingar lyfter den här frågan, vem ska göra det då, undrar hon.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Motionerar för större anslag till forskning

 1. Svar till Fakta…Hur kan du veta att inte dessa partier är intresserade av denna fråga? Har dom blivit tillfrågade?Laxen har varit sjuk i många år. Intresset har varit på noll att ta reda på varför det blivit så här. Detta år är det värre än vanligt.

 2. Jag tror att det kan bero på den negativa trenden av avhoppade mitten-oacvgjorda missanpassade partier att vi har hamnat i ett dilemma. Jag vet inte vad ska vi göra…

 3. Linda, hur får du med M, KD, L och SD, dessa partier är väl inte direkt intresserade av den typ av frågor ”här och nu”!

 4. Ett bra initiativ från Linda. Hoppas hon får stöd från alla länets riksdagsledamöter.

 5. Bra Linda! Många är vi som från åskådarplats förundrats över bristen på resurser till forskning om orsaken till laxens sjukdom (ar). På ett möte i Joentalo i Torneå frågade jag rakt på sak om finsk forskning hade påvisat brist på B1-vitamn i laxar som var sjuka resp friska. Det dröjde ett halvår innan svaret kom. De hade inte hittat lax med brist på B1-vitamin. Jag fick inte veta hur många fiskar som provtagits. Inte heller fick jag tillgång till rapporter från finsk sida. Den här effektiviseringen riskerar att dra ut på tiden för att två länder är inblandade. Nåväl, bättre sent än aldrig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka