Motionerar för större anslag till forskning

NORRBOTTEN: Riksdagsledamoten Linda Ylivainio (C) är frustrerad över att arbetet med att hitta orsaken till laxsjukan går så långsamt.
I höst planerar hon att därför motionera för ökade forskningsanslag och vill att effektiviteten ses över. – Statens veterinärmedicinska anstalt menar i sin senaste rapport som kom i våras att det finns specifika orsaker till situationen i Torneälven. Eftersom Torne älv är vårt lands största laxförande älv måste orsaken till vår laxsjuka analyseras tycker jag. Om det är så att det inte finns forskningsresurser så måste vi öka dem.
– Sen gör det stora antalet aktörer på både svensk och finsk sida mig som politiker fundersam över hur effektivt arbetet är, säger Linda Ylivainio som vill se att myndigheterna går till botten med orsakerna till laxsjukan.
– Vi har alltid haft vildlaxen och håller på att hamna i en situation där framtida generationer kanske inte kommer kunna fiska den. Vildlaxen är en fantastisk resurs och ett kulturarv, säger hon.
Med sina erfarenheter från tidigare motioner är Linda Ylivainio taggad. Hon vet att det går att påverka.
– Vi måste lyfta den här frågan, om vi inte vi som tornedalingar lyfter den här frågan, vem ska göra det då, undrar hon.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Motionerar för större anslag till forskning

  1. Svar till Fakta…Hur kan du veta att inte dessa partier är intresserade av denna fråga? Har dom blivit tillfrågade?Laxen har varit sjuk i många år. Intresset har varit på noll att ta reda på varför det blivit så här. Detta år är det värre än vanligt.

  2. Jag tror att det kan bero på den negativa trenden av avhoppade mitten-oacvgjorda missanpassade partier att vi har hamnat i ett dilemma. Jag vet inte vad ska vi göra…

  3. Linda, hur får du med M, KD, L och SD, dessa partier är väl inte direkt intresserade av den typ av frågor ”här och nu”!

  4. Bra Linda! Många är vi som från åskådarplats förundrats över bristen på resurser till forskning om orsaken till laxens sjukdom (ar). På ett möte i Joentalo i Torneå frågade jag rakt på sak om finsk forskning hade påvisat brist på B1-vitamn i laxar som var sjuka resp friska. Det dröjde ett halvår innan svaret kom. De hade inte hittat lax med brist på B1-vitamin. Jag fick inte veta hur många fiskar som provtagits. Inte heller fick jag tillgång till rapporter från finsk sida. Den här effektiviseringen riskerar att dra ut på tiden för att två länder är inblandade. Nåväl, bättre sent än aldrig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.