fbpx

Musikern Georg Riedel är död

Georg Riedel på Stockholms Jazzfestival 2010. Foto: Bengt Oberger.

En av de stora inom svensk jazz har lämnat oss, men hans musik lever vidare.
Georg Riedel var bassist och tonsättare, mest känd för att ha skrivit musiken till flera av Astrid Lindgrens filmer. Från filmen Emil och griseknoen kommer Idas sommarvisa, den sång som många svenskar förknippar med sommar och skolavslutning.
Genom sina samarbeten med bland annat Arne Domnerus och Jan Allan gjorde han ett stort avtryck i den skandinaviska jazzen. Han medverkade på Jan Johanssons inspelning Jazz på svenska som gavs ut 1964. Den består av ett antal svenska folklåtar i minimalistiska jazztolkningar där Riedels basgångar är det enda kompet till Johanssons pianospel. Jazz på svenska är efter 60 år fortfarande den mest sålda svenska jazzskivan.
Georg Riedel gick bort i söndags efter en tids sjukdom. Han blev 90 år.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Musikern Georg Riedel är död

  1. Georg Riedel har skapat den svenskaste musik som tänkas kan och han var en invandrare med tjeckiskjudiska rötter. Det är den typen av invandring som berikar Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.