fbpx

Näst flest coronafall sett till invånarantal

FINLAND: Näst flest coronasmittor, sett till antal invånare, finns i sjukvårdsdistriktet Länsi-Pohja som omfattar Torneå, Kemi, Keminmaa, Ylitornio och Simo.

Flest fall, sett till antalet invånare, i Finland finns i Nyland, där antalet är 102,5 bekräftade smittor per 100.000 invånare.

Därefter följer Länsi-Pohja med 56,4 fall per 100.000 invånare.

Till tv-nyheterna på finska MTV3 säger Jyri Taskila, chefsöverläkare vid Mehiläinen Länsi-Pohja, att läget är fortfarande under kontroll eftersom flera av de nya fallen gällde personer som redan var i karantän.

Dock är han orolig över uppgifter om att anvisningar karantän inte följts helt av alla det gäller.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

53 kommentarer på “Näst flest coronafall sett till invånarantal

 1. Mörkö skriver:

  Visst är snus så farligt! Men rökning är ju så ofarligt för alla och luktar så gott för omgivningen 👍👏😆

 2. Typiskt när de är ”Dåliga” tider så gnäller finländarna på oss svenskar men annars är man vanligtvis villig att kommma och jobba på den svenska sida, hur skulle det se ut för dom torneåbor som jobbar i haparanda om vi inte skulle ha er som icke önskade.

 3. I Helsingfors man tror att gränsen är stängd till 30 maj.
  Snussmuggling är så farligt,problemgift som förstör Folkhälsan.

 4. Att stänga gränsen mellan Torneå-Haparanda har förmodligen mindre effekt än om man skulle stängt mellan Uleåborg-Torneå eller varför inte Luleå-Haparanda.
  Ett populistiskt panikbeslut av den finska regeringen som byggde på nåt enstaka fall som man trodde kom från Sverige.Tack o lov så förhandlade vi fram ett klokt beslut för de som bor och arbetar på olika sidor om gränsen.

 5. Axel Anden skriver:

  Tack för informationen 👍

  Du får krya på dig om du inte mår bra än 💞

 6. Pöhnä skriver:

  Joo ohan siinä se hyvä puoli kuiteskin.

  Vaikka Ruottihan ei ole rajoja sulkenu. Eli riskihän on vielä että voipi tulla Suomesta tänne.

 7. rajasolidaritet(s) skriver:

  Jo där ser man. Modifierade siffror.

  Har själv också just funderat att stämmer alla siffrorna verkligen till 100%.

  Vi kan även tänka att stämmer alla svenska siffror. Är set så många som dött av själva Corona eller är det något annat bakom dödsfallen.

 8. Häymä olla kiitolisia että rajat on kiini. Ei tule Levin viirykset niinko muuten olisit tulheet tyristitten kansa. Kuitekki tahtoo tulla tällepuolele mutta niistä ei mainita, vain niistä mikkä on menhet toisele puolele. Proovama pysyä friskinä ja otama lygnisti!

 9. idag 90 avlidna i Finland som dött inom sjukvården. avlidna inom äldreomsorgen redovisas inte. varför? enl finska tidningar säger experter att Finland på sikt kommer att ha lika många dödsfall som i Sverige i förhållande till folkmängden.

 10. @Undrande
  Som Oja och andra kommer Ekh att försöka mjölka Haparanda till fördel. Säkert något som gynnar henne.
  Sanna mina ord!

 11. Finland stoltserar med bara 75 avlidna hittills som har dött i sjukvården, men räknar inte med dom som avlidit i omsorgen, vilket är typ putins regelvärk. ni vänner av Finland i slutändan kommer ni och ha lika många avlidna som vi i sbverige när vi gör ett bokslut 2021 i december—-

 12. Dem senastefallena av coronavirus som hittadesi kemi härstammade från sverige i finland spårar man smittan och konstigt nog ledde spåret till sverige icke förvånat direkt eftersom virus hantering är verkligen obefintlig i sverige man försöker nå gruppimmunitet som enligt chinesina och forskare finns ej i stället att försöka begränsa smittan låter folkhälsömyndigheterna folk att dö enligt anders tengel hans så kallat kurvahar planat ut men andra sidan så har det låtit väldigt länge vi här i norrbotten väntar in toppen av corona fall kring maj juni månad det återstå att se hur det bl

 13. Vad är fel med mina inlägg när dom inte blivit publicerade på flera dagar?

  Ändå har ni lagt in nya artiklar och ny tidning kommit.

  Var det känsligt ämne?

  • Det blev ett litet glapp i modereringen på grund av sjukdom. Beklagar det.

 14. Nåväl, det enda positiva som kommer från Öst är morgonsolen och ”sahakrenkku”

 15. Detsamma gäller oss svenskar som valt pendla till Norge eller bara till Kiruna.

  Bra jobb, bra lön = bara köpa sig ett hus utan massa lån på en mindre attraktiv ort.

  Säger heller inte att det är lätt pendla och ens jobba i ett annat land.

  Hur som helst skulle Happis vara ännu mera död utan dessa pendlare. Så istället för att kritisera borde man vara glad att kommunen åtminstone får några skatteintäkter.

 16. Det märker man också på huspriserna.

  Bara att kolla via nätet vad en likvärdig villa kostar i Torneå, Haparanda, Kalix etc. I Kalix får du mer hus och tomt för pengarna…😛

  Vi har enorma skillnader i Sverige på just bostadsmarknaden. Mycket större tycker jag än i Finland.

  Visst kostar det i Helsingfors men inte samma skillnad som Stockholm vs Haparanda. Eller som i det här fallet Torneå vs Haparanda.

  Så där tror jag är största anledningen varför finnar väljer och bosätta sig på andra sidan gränsen men fortsätter jobba i Finland. Bra lön i Torneå och billigt boende i Haparanda 😉

 17. Petrus:

  Handlar knappast om skatter.

  En som bor i Sverige men jobbar i Finland. Betalar egentligen mer skatt (i dagens mått, Finland lär nog höja sina skatter efter krisen).

  Sedan beror det lite på var i Finkand man jobbar och var i Sverige man bor.

  Dem som jobbar i Torneå betalar all skatt i Sverige. Men alltid så betalar man kommunalskatten i Sverige. Den slipper man inte och slipper man den ja då fifflar man!

  Men däremot tror jag anledningen är billigt boende. I Haparanda har man råd och bo i egen villa billigare än i lägenhet på finska sidan!

 18. Virulent obeservartör:

  Så är det. Har nästan varit en tävling vem som är bäst. Men även vem som sämst 😂

  Hade en sådan en gång med en Torneåbo. Handlade om bilar och vägar. Rent allmänt hade personen rätt att det är sämre standard i Finland. Men jämför vi Haparanda och Kalix med Torneå och Kemi.

  Så är vägarna bättre skötta och bilarna av mycket bättre standard i Finland 😉

 19. Det som jag dock är väldigt besviken på Finland att dom nu dragit sådan hård gräns.

  Känns som Finland har hur mycket som helst resurser till onödigt.

  Jag tycker vi som bor i ett gränsområde borde åtminstone få röra oss fritt.

  Här tycker jag EU brister.

  Så här måste jag säga att jag är väldigt besviken på EU!
  Där har jag ändrat uppfattning!

  Sverige borde gå ur EU!
  Grannländerna bara stänger gränserna (Norge är ej med i eu, men Finland och Danmark är).

  Säkert duger sedan Sverige åt dessa kritiserar länder när deras ekonomi är helt i botten!!! (Tänkte på Eu länderna bla Finland).

 20. Krister:

  Du har helt rätt att det är två olika länder och är verkligen två olika länder. Sverige och Finland. Märkt det dessa åren man bott på gränsen.

  Har även märkt hur negativa människorna är på varsida gräns.

  Även märkt hur folk från Helsingfors och Stockholm inte förstår gränsen och gränshandel.

  Olikheterna har varit av både gott och ont. Speciellt när det handlar om handel och saker som mobilabonnemang 😆

  Vissa saker är billiga i Finland medans andra är billiga i Sverige. Vissa saker finns inte ens i respektive land.

 21. Spänning mellan ”svenskt” och ”finskt” i grannstäderna är tydlig, vilket inte minst debatten ovan pekar på. Hälsan tiger still – heter det – dvs. när inget hotar fungerar det bra. Men ve och fasa då Badhuset i Haparanda och Coronavirusets härjningar i Finska Lappland diskuteras. Då mullrar det i folkdjupen. Gränsen stängs och förbittringen gör sig gällande. Snus- och ölsmugglingen upphör. Katastrof för handeln i Haparanda och för abstinensen i Torneå/Finland.
  Men vi behöver ju varandra och tillsammans härdar vi ut såväl snus- som Coronaproblem.
  Glöm inte att: splittrade vi falla!

 22. Palle blåser…hela havet stormar…
  Lugn nu…
  Vi kommenterar bara…ingen panik…

 23. Pusch Dakota
  om Finska 80% lämnar kommunen finns bara mindre än 800-1000 personer kvar…
  Ja ett leende kan vända sig till gråt när de invånarna betalar fast kommunala skatter, styrelsemötesavgifter, kaffe, konjak och bullar.
  Utgifterna förblir desamma, inkomsterna inte. Det är kommunens omedelbara slut!

 24. ”Undrade”…
  Du behöver inte vara en ”företagsekonom” för att få en hög position i kommunen. det räcker med att acceptera allt med styrelseledamöterna och komma ihåg att le 😁.
  (CE)utbildningen kan göras i Sverige på distans och som ”korrespondenskurs” och den här sistrekryteringen gav en hänvisning till ”korrespondenskurs” -utbildning, kunskap och färdighet är låg… tyvärr

 25. Signaturen Petrus har fel angående lägre skatt, bor du i Haparanda och jobbar i Finland så måste du betala pensionsavgifter, sjukförsäkring och obligatorisk a-kasseavgift till Finland, sen ska man betala skatt till Sverige. Det blir mer i skatter och avgifter än att bo och arbeta i Sverige.

 26. Och det viktigaste att komma ihåg är, vad ingen uppmärksammar, Happis är svenskt land och Torneå är finskt land.
  Är inte samma land, båda emed sina egna lagar och regler.
  ”Laitis”
  95% av kommunen håller med. Beslut om jobb fattas som små kommunala beslut utan någon rimlig förklaring anlitas killar och bekanta för bra inlägg.

 27. Är det någon som vet hur det gick till när kommundirektören Lena Ekh fick sin tjänst på Haparanda kommun? Tacksam för svar.

 28. Lisa… om Haparanda blir en liten död kommun utan Torneå så kommer ju alla finnar (70-80 % av Haparandas befolkning) flytta tillbaka till Finland och då kommer Haparanda börja blomstra och leva igen. 🙂

 29. ”Pusch Dakota”
  Haparanda utan Torneå kommer det att finnas en död liten kommun, kommunens beslutsfattare får ta lika dumma beslut som tidigare. Ett bra exempel är denna nyhyrda bilmekaniker från Laitis… beslutsfattare i kommunen har ”arbetsplats” som erhållits genom relationer utan kompetens (en liten cirkel roterar).

 30. Lägre skatt för dem som arbetar i Finland men bor i Haparanda. Lättare att bli försörjd av samhället i Sverige, kanske. Många finnar i Haparanda är pensionärer, som har flyttat från andra orter i Sverige, och har sina barn och vänner till stor del i Sverige.
  Haparanda har ingen högre utbildning, Torneå har högskola. Utbildningsnivån är mycket lägre i Haparanda än i Torneå ( och i resten av Sverige). Ingen riktig kulturverksamhet i Haparanda jämfört med Torneå. Torneå har storindustri, Haparanda har egentligen ingen industri. Haparanda är en håla, Torneå är en levande liten stad.

 31. Petrus… om nu Torneå är så bra som du säger, varför består Haparandas befolkning till 70-80 procent av just finnar? Varför vill dessa inte bo i Finland utan föredrar att bo i Sverige? Är det möjligen så att finnarna inte klarar sig utan Haparanda? 😀

 32. Haparanda är ingenting utan Torneå, men Torneå klarar sig fint utan Haparanda.

 33. Signaturen Batman har helt rätt, vissa länder/ledare vill framstå i bättre dager genom att smutskasta andra länder, sorgligt att se.

 34. Det här med att redovisa antalet smittade och avlidna i corona har blivit något av en tävling där man nästan hånar de som råkar ha högre antal smittade, helt sjukt. Antalet smittade kan öka senare i Finland när gränserna öppnas och de inte ännu har uppnått flockimmunitet.

 35. Annikki:

  Precis stäng gränsen helt så vi slipper få en stor epidemi i Haparanda!!

 36. googgle tips ” Nästan alla norrbottningar kommer att drabbas av coronaviruset i någon form innan flockimmunitet uppstår, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
  – Vi måste skydda våra sköra, våra gamla, säger han.””

 37. Varför denna hetsjakt på den skyldige det kan även vara tvärtom att viruset kom från Finland till Norra Sverige.
  Är det inte bättre att lägga all energi på att lösa problemet med viruset i stället för att jaga den skyldige .

 38. Finland har ändå betydligt färre fall än Sverige tack vare en klok statsledning och resoluta åtgärder.

 39. varför statistik från Finland? vi är från olika stater, vi är svenska så svensk statistik snälla …

 40. PalleRungqvist: Jomenvisst! Du glömde visst bort att det första Covid-19 fallet som registrerades här uppe kom i och med de fettunga charterplanen från Wuhann?

 41. Inget att tacka för Palle, även i denna svåra stund kommer svenskarna att stötta vårt broderfolk i vår forna östra rikshalva. Finlands sak är vår, som du vet. Glädjande att den finska hjältetraditionen lever vidare, ser ut som att Sven Dufva, marshalk Mannerheim, prickskytten Simo Häyhä mfl har fått en värdigt efterföljare i form av den purfinska nätkrigaren Palle Rungqvist. Bäva månde coronaviruset, eller ”hakka päälle” som delar av den svenska armen hade som stridsrop förr i tiden 🙂

 42. PalleRungqvist det är inte sverige som slussar busslass efter busslass med turister till finland.
  Bara för ca 3 veckor sedan stannade en finsk buss med Singaporianer för att käka på Frasses i Pajala.

 43. PalleRungqvist, negativ till Sverige som vanligt. Sprid inte din dynga i det här också. Skyll inte på oss utan att kontrollera fakta. Läs finska media, Yle skriver att hälsovårdsmyndigheten härlett smittan till Levi. Trots att Länsi-Pohja ligger på gränsen till Sverige så har smittspårningen inte lett till Sverige. En betydelsefull smittkedja leder till Levi. Det är dom finska fjällturisterna som spritt coronan i Finland. Dessutom har inte finländarna i Länsi-Pohja följt bestämmelserna och varit i karantän.

 44. Precis Palle. Helt klart varför. Över/genom/ under gränsen. Å andra sidan, Pirita Jaako nämner inte hur många smittade som finns/har registrets inom detta område: 34.
  Finlands regering har ingen aning om vad den sysslar med.

 45. #PalleRungkvist, varför bara skylla på Sverige, alla här på gränser reser fram och tillbaka helt frivilligt oavsett om man bor i Sverige eller Finland.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.