fbpx

Norrbotten i topp vad gäller bröstcancervård

NORRBOTTEN: I Norrbotten opereras nästan alla patienter inom fyra veckor från att misstanke om bröstcancer uppstått.

Sedan tre år ska vården för patienter med bröstcancer vara jämlik oavsett var man bor. Det kallas för standardiserat vårdförlopp och handlar om allt från väntetid till operation till hur patientens kontakt med vården bör vara.

Ett av målen vad gäller bröstcancer är att åtta av tio patienter ska ha opererats inom 28 dagar från att en så kallad välgrundad misstanke om bröstcancer finns. Detta mål uppges Region Norrbotten klara. Här har drygt var nionde kvinna opererats inom utsatt tid – vilket är tredje bäst i landet.

– Samtliga medicinska discipliner som är inblandade i bröstcancervården har patienten i fokus och vi har ett mycket gott samarbete vilket ger snabb och korrekt vård, säger Lena Johansson, kirurg och överläkare inom Region Norrbotten, i ett pressmeddelande.

För att bröstcancerpatienter ska få så bra och heltäckande vård som möjligt behandlas de av ett team där många specialister och professioner ingår. I Norrbotten handläggs samtliga patienter ett sådant multidisciplinärt team.

För att känna sig trygga med vården får alla bröstcancerpatienter i Norrbotten en kontaktsjuksköterska – Anette Gustavsson. Hon och hennes kollega ska se till att de olika delarna av cancervården samordnas och berättar om hur olika händelser i vården går till och när de ska ske.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN