fbpx

Norrbottningarna mer nöjda med digitala vårdtjänster

Resultaten från 2023 års Hälso- och sjukvårdsbarometer visar att en majoritet av norrbottningarna har högt eller mycket högt förtroende för regionens hälsocentraler och sjukhus.

Under 2023 svarade 3.267 norrbottningar på Hälso- och sjukvårdsbarometern, vilket uppges vara drygt tusen personer fler än tidigare år.

– Enkäten har skickats ut till slumpmässigt utvalda personer. Detta utökade urval gör att vi får ett bättre och säkrare resultat, inte bara på länsnivå utan även på kommunnivå, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

78 procent av norrbottningarna uppfattar att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Sammantaget ligger norrbottningarnas uppfattningar om vården stabilt jämfört med föregående år. Resultaten är något lägre än för riket som helhet, uppger Region Norrbotten.

Norrbottningarna är i lika stor utsträckning som riksgenomsnittet positiva till att använda digitala tjänster i kontakten med vården: 77 procent uppges vara positiva till att använda 1177:s e-tjänster medan andelen som uppger att de ser positivt på att få vård, rådgivning och behandling digitalt uppgår till 44 procent.

Sett över tid har invånarnas inställning till digitala tjänster i vården blivit mer positiv sedan tiden före pandemin, uppger Region Norrbotten.

– För att möta norrbottningarnas vårdbehov är det viktigt att utvecklingen av de digitala tjänsterna fortsätter. Där är digitala vårdverktyg som Min vård Norrbotten viktiga för att skapa bättre förutsättningar för egenvård, säger Anders Öberg.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.