fbpx

Antikroppstestningen är igång

Från och med den 1 september startar antikroppstestning för Norrbottningar.

Den som har fyllt 18 år kan via 1177.se boka tid för ett test och därmed få svar på om de har antikroppar mot SARS-CoV-2, alltså viruset som orsakar covid-19.

– Baserat på den kunskap vi har idag ger antikroppar skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 igen i ungefär sex månader från att provet togs, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

Den som får ett positivt svar på antikroppstestet och är frisk har möjlighet att träffa andra personer, även de som tillhör en riskgrupp. Men eftersom ingen i dagsläget vet hur omfattande skyddet är måste man fortsätta följa de generella rekommendationerna om social distansering och god handhygien. Man måste också stanna hemma om man känner sig sjuk.

Det måste ha gått minst 14 dagar mellan att man tillfrisknat från infektionen till att provtagningen för antikroppar sker. Det tar ungefär så lång tid att utveckla tillräckligt många antikroppar för att de ska gå att mäta.

Att man har varit sjuk i covid-19 är inte en garanti för att man bildar antikroppar.

Det går att provta sig i länets alla kommuner.

– Barn och unga under 18 år testas inte för antikroppar om det inte anses medicinskt nödvändigt, säger Anna Pohjanen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Antikroppstestningen är igång

  • Webbokning till Pajala kom igång vid 10-tiden i dag 2 sept.
   Ber om ursäkt för mitt namn. Jag fick tid till i kväll.

   • Hur går testningen till i Pajala? Skulle det inte vara tider enbart kväll och helg? De har ju bara jourverksamhet då, inga vanliga lab/mottagningstider. Inte ska man väl belasta jouren, det är ju till för akut sjuka patienter… Jag vill inte tränga mig före akuta patienter för ett litet blodprov som är extremt oakut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.