fbpx

Nu gäller koppel eller osynligt koppel på hund

Idag, den 1 mars, är det inte bara fettisdag utan även startdagen då hundar ska hindras från att springa lösa i skog och mark.

Enligt paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter ska hundar under tiden 1 mars till den 20 augusti hindras från att springa lösa där det finns vilt. Syftet är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under nämnda period. ”Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel”.

De marker som lagen syftar till uppges praktiskt taget vara all naturmark, även större parker och liknande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Nu gäller koppel eller osynligt koppel på hund

 1. Man följer de bra lagarna och struntar i de dåliga.
  Något annat sätt att leva känner inte jag till.

 2. Människorna skadar naturen och vårt närområde mer än djur! Vissa (olyckliga?) folk klagar på allt och är aldrig nöjda😏Våra älskade husdjur gör oss lyckliga och vi känner bottenlöst sorg när de lämnar oss.Vad gör lite bajs och kiss när VI FÅR LEVA I DEN HÄR VACKRA I VÄRLDEN SOM OMFAMNAR OSS…ÄN SÅ LÄNGE 💝

 3. Nå inte kan jag påstå att vissa hundägare är så noga med att se efter vart deras djur lämnar sin avföring eller kissar. Dessutom är det väldigt märkligt att man kan låta sin pissiga hanhund pissa ner alla postlådställningar. En ganska äcklig syn spec på vintern när det är stora gula isklumpar efter hundkiss vid postlådan.

  • Man ”låter” inte hundar pissa någonstans. De bara pissar.
   Gula fläckar är något du får lära dig att leva med, precis som jag får lära mig leva med människor som hittar problem överallt.

 4. vissa människor skulle inte få ha hundar och katter dom låter hundar skita och pissa där folk går och små barn leker, dom struntar helt vad andra tycker, har titta nu hur vissa går ut med hundarna och sedan direkt in, varför har man hundar om man inte orkar gå med dom ute längre än bara låta dom skita och pissa vid husknuten

  • Hundar i allmänhet skiter helst inte hemma på gården, eftersom de brukar vilja ha det någorlunda fräscht runt omkring sig. De flesta hundar jag känner föredrar att skita i skymundan, typ i skogen eller, om det är mer bråttom, i ett dike. Om en hund skiter på exempelvis en trottoar beror det förmodligen på att ägaren håller den i för kort koppel så att den inte kan gå undan. Lyckligtvis är det väl ingen som rastar sin hund i sandlådor där barn leker i alla fall, till skillnad från hur kattägare låter sina djur bete sig.

 5. Det finns ingen lag att katter ska kopplas. Min katt brukar sitta på bilen , men inte har den klöst sönder nån lack. Den myser i solen.

  • Hoppas att den håller sig på din bil då, om den nu trivs bra där … Men har du även uppsikt över var någonstans den uträttar sina behov? Om det finns någon lag eller inte borde inte ens spela någon roll. Vanligt folkvett är att inte låta sina djur besvära andra.

 6. Helt rätt Affe och ändå är katten det rov djur som tar flest byten i Sverige!
  Håll Koll På Katten

  • ”Du som äger en katt eller hund ansvarar för att förebygga att ditt djur inte orsakar skador och avsevärd olägenhet.” och ”Om det kan antas att katten är övergiven eller förvildad kan jakträttshavaren själv avliva katten.” är två intressanta citat från Länsstyrelsens hemsida. Sedan kan man ju tänka efter lite själv också. Varför alls ha ett djur som man låter springa vind för våg? Ska man ha tamdjur så ska man ha dem under uppsikt och om inte katten är under uppsikt bör den betraktas som en invasiv art då den inte hör hemma i vår fauna.

 7. Det är inte många kattägare som följer lagen och har sina katter kopplade utomhus och har kontroll över dom.
  Många kattägare släpper ut sin katt på morgonen och släpper in den på kvällen, underreden som katten är ute så jobbar ägarna.
  Mer ansvarslösa och lata djurägare än kattägare får man leta efter.

  • Finns ju ingen lag för att katter ska ha koppel utan dom har full rätt att springa runt var dom vill.

  • Håller med! Ett annat problem med katter är att de sprider vissa sjukdomar via sin avföring (det gör alla djur, men katten är huvudvärd för parasiter som är direkt livsfarliga för människan). Att folk låter sina katter skita i andra människors sandlådor är förjävligt! Ett tredje problem, mycket mindre farligt men ändå irriterande, är att lösspringande katter har ovanan att klösa sönder lacken på bilar (antagligen för att de gillar värmen från motorn och därför gärna uppehåller sig på motorhuven vintertid).

   • Noniin!
    I sverige finns ju ganska många lagar såm ej tyvär fungerar.allacsom har husdjur klassas kriminälla.katt hund häst mus ägare m.m de släpper mer utsläpp än elbil?

  • Helt rätt AFFE, det finns lag på att ha katter i koppel, det är flera år sen det har blivit lag på det. Kattägare borde nog läsa lagar vad som gäller innan de kommenterar att det inte finns nån lag på det. Så kattägare läs lagar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka