fbpx

Nu har Kaunisvaaragruvan nått full fart

PAJALA: Från och med maj månad har Kaunisvaaragruvan nått full fart. Denna månad producerades nästan 180.000 ton anrikad malm. Det innebär att Kaunis Iron har ett positivt kassaflöde på mellan 35 och 50 miljoner kronor per månad. 

– Vi tror att den unika kaunisvaaramalmen har efterfrågan även om malmpriserna skulle dyka, sade Per-Erik Lindvall. – Vi tror att den unika kaunisvaaramalmen har fortsatt efterfrågan även om malmpriserna skulle dyka, sade Per-Erik Lindvall.

Både vd Per-Erik Lindvall och platschefen Åsa Allan betonade vid ett möte med journalister i Luleå att de höga produktionssiffrorna allt sedan starten i juli 2018 till stor del beror på lokal arbetskraft med stor hängivenhet för jobbet.

Ett positivt kassaflöde innebär att antalet kronor in i kassan från malmförsäljning är större än de löpande kostnaderna för att leverera den malmen. Kaunis Iron AB går alltså 35-50 miljoner kronor plus varje månad.

Eftersom bolaget inte ha några räntebärande lån och avskrivningarna är minimala så lär det bokförda resultatet ligga en bit över den summan på grund av finansiella intäkter.

– Eftersom vår malmkvalitet med 69 procents järnhalt är närmast unik i hela världen så är vår malm en mycket efterfrågad basråvara hos många stålverk. Vi tror att den efterfrågan kommer att finnas kvar även om malmpriset skulle dyka, sade vd Per-Erik Lindvall inför journalister i Luleå i tisdags.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “Nu har Kaunisvaaragruvan nått full fart

 1. @Leif Bergdahl!
  Du måste väl fatta att det är samma personer som sist under förra epoken som håller i trådarna. Visst vore det korrekt om samma personer som sist betalar ut aktier som folk förlorat eftersom samma personer nu lyfter profiten.
  Det måste du väl fatta kopplingen är via ett omtalat handelsinstrument förutom aktier.

 2. Svar till nickname…håller med dig. Fattar inte heller varför SD kommer in överallt. Det är helt sjukt. Skriva kommentarer ska man göra nykter. Allt blir som trevligare då. Man kan inte skylla allt på detta parti.

 3. Leif Bergdahl. Om ett lagbrott skett, då måste du ju polisanmäla. Ni som köper aktier bör ju veta att en aktie är som en lottsedel. En bra tumregel är att inte köpa fler aktier än man har råd att förlora. Sedan är jag lite imponerad över Tornedalingarna som får med Sd i vilken fråga som helst. Vissa borde kanske skriva då de än i balans och nyktra. Att skriva i affekt har sina brister.

 4. Till dacapo-mannen razisd: Du glömde bort och nämna Venezuela och Maduro, mustaschen påminner om en annan diktator josef stalin.du borde åka på semester dit. Du måste vara indoktrinerad ända in i ryggmärgen stackare snart ser du spöken på ljusa dagen.

 5. Till: ej razisd
  Vad menar du med det större klimat hycklare finns inte mer än V och S för att inte tala om MP?
  Nu senast ett oljeraffinaderi och de höjer bensinskatten i tron man kan rädda klimatet. Hela regeringen är ett enda stort skämt med deras klimatpolitik, sila mygg och släppa igenom elefanter uppnår säker 5 grader om 20år. Det är helt välförtjänt med dessa hycklare
  Tacka vet jag SD och deras klimatpolitk !

 6. Jag tillhör de tornedalingar som trodde på Northland och satsade mycket pengar(förlorade 4,5 miljoner på affären).Det är uppenbart för många att bolaget brutit mot gällande lagstiftning.Talade men en kvinnlig journalist på Svenska Dagbladet för en tid sedan och hon ansåg att lagbrott har begåtts! Jag tycket att de nuvarande ägarna bör kompensera de tornedalingar som förlorat pengar på företaget.Ge dem ett antal aktier i bolaget!De har ju köpt Northland för en spottstyver!

 7. Man undrar vad som skulle kunna glädja dödansarna som är negativa till allt. Troligen ingenting

 8. Anders P, hur mår du själv, egentligen?

  Hur har du hanterat insikten om att gruvan inte alls kommer att ge kommunen 10 000 invånare nästa år? Det var ju det som utlovades när Pajala kommun gick ”all in” i gruvprojektet förra vändan. Tiotals miljoner lånades för att bygga bostäder åt den förväntade anstormningen av gruvarbetare. Detta kunde enbart ske för att folk var rädda för att stämplas som ”negativa”, ”missunnsamma”, ”rädda för att få jobb” och så vidare. Så att folk nu verkar ha en mer skeptisk inställning till Kaunisvaara-gruvan är bara positivt för kommunens utveckling!

 9. Svar till razisd…vad är det för fel på dig? Något allvarligt måste det vara. Varför i hela friden drog du in SD,Turkiet och Ungern i detta? Försök ruska om huvudet lite…kanske, jag säger bara kanske trillar dina hjärnceller på plats. Gläd dig över att det går bra för gruvan. Det är väl härligt att Tornedalen lever😀😀

 10. Knapsu hur kan du vara säker på att minibussen var på fel sida Inga vittnen bara chafförens ord vill väl inte mista körkortet

 11. Vildlaxen: hur många av de omkomna färdades i den minibuss som hamnade på fel sida vägen och därför orsakade en frontalkrock med lastbilen som fraktade malm?

 12. Det är märkligt att bara negativa tyckare dominerar alla goda nyheter. Hur mår ni egentligen, som inte vill att Tornedalen ska utvecklas från det som finns idag, till orter med tillväxt och framtidstro. Funderar ni aldrig på vilket samhälle som ni vill ha? Vill ni bara sitta i hörnet och ruska på huvet åt allt som händer?

 13. Massa förståsigpåare som kommer med synpunkter. Yles rapportering var helt ute och cyklade, ett beställningsjobb från turistnäringen. Heja KI

 14. många sd klimatförnekare gör sin röst hörd. beklämmande. sd vill förgöra vår demokrati. se på Ungern orban och Turkiets erdogan. sd;_s drömsamhällen. vakna ni misslyckade män som röstar på razi!

 15. Vad härligt att det går för fullt. Undrar bara var alla hemma specialister är nu då dom inte skriver (ler) dom kanske sitter hemma och tänker hur fel vi hade nu går gruvan för fullt. tror inte den stannar av fören malmen är slut.

 16. ……men skitigt i älven mm, att man verkligen får skita ned så här mycket med våra sk stränga miljöregler är verkligen unikt ??
  Verksamheten skitar säkert ned varje dag vad 5000 personbilar gör på en dag totalt sett. Greta tunberg och regeringsmiljö muppar släng er väggen.

 17. Så härliga nyheter. Ska vi inte glädjas nu? Vi hoppas väl ändå att allt ska gå bra denna gång.

 18. Stryp inte det vad malmfältens natur har format sedan istiden, dess livgivande sipprande salter vägleder sniffande vildlaxen. De vilsna söderöver ruttnar redan vid inloppen.

 19. Det tog tid innan hobbyexperterna började komma med kommentarer!
  🙂

 20. De trissar väl upp värdet och masshysterin som sist så folk köper aktier när väl gruvan introduceras på börsen. Fattar inte folk att vitsen är stegar kursen när väl folk köpt aktier säljer dessa stora ägare alla sin aktier, de tar igen vinsten de lagt på köpet med råge. Sedan kommer miljösmällen med miljoner i skadestånd mm.
  Blir det aktier passar er noga med att köpa i Iron, det finns ett motiv med att skiten hamnar på börsen !

 21. Bra jobbat, ett fantastiskt ekonomiskt resultat! Rovdrift?
  Naturvårdsverket och Länsstyrelsen anser att sandmagasinet och klarningsbassäng inte är byggda enligt GKs miljötillstånd och att gruvvatten korrelerar med vatten utanför vallarna som är byggda av sprängsten, vilket tydligt syns I YLEs reportage.
  7 personer har omkommit I samband med malmtransporter under vintern, flertalet tillbud med avåkningar har skett med personskador som följd. Beklagar sorgen.
  I höst tar Miljödomstolen upp ärendet, ett stort tack till NVV!

 22. Nu verkar det i alla fall som att Kaunis Iron fått full fart på PR-maskinen. Vi som följt gruvkarusellen ett tag vet att ju mer problem gruvan har, desto mer positiv massmedial uppmärksamhet får den. Bara jag som med ett hånflin minns när HB och övriga tidningar år efter år rapporterade om att finansieringen nu minsann var helt klar? Det var den givetvis aldrig och Northland Resources fick sin mycket välförtjänta konkurs.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka