fbpx

”Nu måste alla hjälpas åt att sakta ner spridningen”

NORRBOTTEN: Smittspridningen går snabbt. Det säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Region Norrbotten har konstaterat att det nya coronaviruset sprids i samhället mellan norrbottningar.

– Det enda som kan bromsa in den är att varje norrbottning följer hygienreglerna och myndigheternas instruktioner, säger han i ett pressmeddelande.

På alla sjukhus har avdelningar iordningställda för att avskilt kunna vårda patienter med covid-19. Bland annat på Piteå sjukhus förbereds för intensivvård för covid-19-patienter.
– Vi är väl förberedda men för vården är ändå det en enorm skillnad om smittspridningen sker snabbt eller långsamt, säger Nystedt.

För att minska smittspridningen uppmanas följande:
• Stanna hemma om du har symtom, även lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
• Norrbottens sjukhus och OBS-platser har besöksförbud. Gör inga besök på äldreboenden som absolut inte kan undvikas. Låt bli besök helt om du känner dig sjuk. Undvik även att besöka äldre släktingar.
• Undvik onödiga resor, särskilt till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas.
• Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
• Stanna hemma om du har ett eller flera av dessa symtom: Feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk

Antalet konstaterade fall i Norrbotten var i helgen 22 personer, varav fem vårdas på sjukhus. Ytterligare några har friskförklarats och övriga har lindriga symtom och håller sig fortfarande hemma.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “”Nu måste alla hjälpas åt att sakta ner spridningen”

 1. Jag har svårt att förstå denna övertro på stängda gränser, viruset lär inte stoppas bara för att man måste visa id och intyg när man passerar gränsen, och pendlarna kan likväl sprida smitta från Torneå till Haparanda som tvärtom.
  Jag bor vid gränsälven utan synliga grannar varken på svenska eller finska sidan. I morse var det -13 och jättefin skare så jag tog en skidtur över älven till Finland och ingen stoppade mej eller krävde id. Knappast överraskande – från Torneå är det drygt 46 mil till Treriksröset, alltså 46 mil gräns som skall bevakas.
  ”Stängd gräns” – jo tjena !

 2. Jag utgår från att alla som tycker förskolor och skolor ska vara stängda är de som står i första ledet av frivilliga, när de som måste arbeta är i behov av barnpassning.. Utan förskolan/skolan kan väldigt många av dem som jobbar i vård och service inte jobba idag.

 3. Hur ska man begränsa i Sverige det är ju öppet som ett stort Landskap

 4. Barnen får inte gå till skolan om de är förkylda.
  Men jag tycker att alla skolor borde vara stängda. Barn smittar andra lärare etc. Och kan bli mycket dåliga.
  Detta måste tas på allvar och ser ni någon hosta i affären på en annan så säg till ! Det kan kosta någon annan mycket lidande.
  Håll er på avstånd.

 5. Nu visar folk sitt rätta jag. Det är otroligt mycket klagomål på Sverige nu…

 6. Svenska myndigheter gör ingenting, Hoppas gränsen stängt totalt nu. Vi vill ha inte Corona till Torneå.

 7. Dåligt beslut att inte stänga skidanläggningarna. Smittan kommer snabbt upp nu hit med tåget och flyget från södra Sverige. Det är ju fritt fram att ha fester m.m uppe i fjälls. Gör som i Finland stäng allt var det kan vara folksamlingar. Men till slut,det är inte så noga med oss människor här uppe bara o8 har någonstans att vara. Jag förespråkar att man stänger alla fjällanläggningar.Hoppas dom ändrar sig till påsk.Sunt förnuft räcker långt.

 8. Sverige gör ingenting, Italien, Spanien och Storbritannien provade samma. Bra att vara I Finland nu och gränsen är stängd.

 9. Corona viruset är klassificerat som en allmänfarlig och samhällsfarlig smitta. Därmed faller det under smittskyddslagen och den som är oaktsam kan, om polisutredning så visar, bli dömd. Kriterierna i lagen är stränga, inte enbart att man vet att man är smittad utan det räcker med att man kan misstänka det räcker (det går alltså inte att säga, ”trodde jag bara var förkyld). Om så är man skyldig att visa ett försiktigt beteende OCH även informera omgivningen om misstänkt smitta. Själv tycker jag väl att det borde räcka med vanligt sunt bonnförnuft och förmåga att kunna visa hänsyn.

 10. Var nyss på Coop i Haparanda och uppmärksammade en kvinna i 50-55 års åldern som gick omkring i affären och hostade rakt ut. Hon hade mycket kraftig hosta. Hon gjorde inga som helst försök att hejda sig utan hostade rakt ut bland folk i affären. Framme i kassan hostade hon stackars kassörskan rakt i ansiktet. Jag stod i kön några meter bakom och kände raseriet stiga och hade lust att skrika rakt ut åt kvinnan att vad fan gör hon i affären när hon har sådan hosta under coronapandemin!!? Hur kan man vara så ansvarslös och skita i allt och alla? Stackar kassörskan som fick hostan i ansiktet…

 11. Tror att riksdagen och regeringen måste stifta nya lagar så vi kan hålla 40-talisterna i karantän för deras egen skull. Dom är en samhällsfara med deras beteende.
  Viktigt att vi samhällsmedborgare är solidariska i dessa Corona tider.

 12. Om man verkligen ville minska smittspridningen så skulle man göra som i andra länder, stänga skolor, gränser, restauranger, icke nödvändiga arbetsplatser m.m. I Sverige görs ingenting.

 13. Stäng skolan, dagis m.m innan det är försent. Gör som i finland ett steg före.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.