fbpx

Ny plattform för persontåg över gränsen

Norra sidan av Haparanda järnvägsstation ska få en ny plattform. Foto: Eva Spiik

För att finska elektrifierade tåg ska kunna gå till Haparanda behöver spåren från finska Laurila till Haparanda elektrifieras.

Finska Ratatek Oy har vunnit entreprenaden att elektrifiera bandelen mellan Laurila, Torneå och Haparanda – en sträcka på totalt 21 kilometer. Arbetet beräknas starta våren 2023 och ska vara klart innan slutet av 2024.

Samtidigt ska Trafikverket bygga en ny plattformen på Haparanda järnvägsstation, på norra sida vid de finska spåret. Plattformen ska anpassas till dagens krav och standard.

Väylä (Trafikverkets motsvarighet i Finland) står inte bara för elektrifieringen av spåren utan ska även anpassa järnvägsbron över Torneälven och andra anläggningsdelar.

Haparanda stad, som äger stationshuset, ska i sin tur anpassa byggnaden och andra kringliggande delar.

Enligt Trafikverkets tidsplan kommer projekteringen att pågå under 2023 medan själva byggnationen ska utföras året därpå, 2024.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket, Väylä, Haparanda stad och Länsstyrelsen i Norrbotten, som bevakar byggnadsminnet som finns på stationshuset.

Projektet är EU-finansierat.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Ny plattform för persontåg över gränsen

  1. Är det som buss förbindelse från seskarö en på morgonen o en på kvällen?
    Laurila har väl ingen tågstation så man får sitta på en sten.

  2. Kommer bli ström men en grop med varten på svenska sidan som man senare kan bedundra som monument som vid rajalla

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.