fbpx

Ny vargindivid funnen genom skadad ren

ARVIDSJAUR: Efter salivprov på en rens bitmärken kunde man fastställa att en finsk-rysk varg under föregående vecka har färdats till fots genom Norrbottens län.

Via provtagning från en rovdjurstagen ren i östra Kikkejaure sameby har data kunnat fastställas. Redan vid analysen av renens skador kunde man misstänka det troliga rovdjuret, då Länsstyrelsen och samebyn var eniga om att det rörde sig om en varg som har orsakat skadorna. Vargindividen har aldrig tidigare hittats via DNA-analys, och var därmed hittills okänd. Enligt Länsstyrelsen ska det vara en ung finsk-rysk varg som är på utvandring. På grund av ursprunget ska vargen vara genetiskt viktig för vargpopulationen i Skandinavien, om den vandrar till det skandinaviska vargbältet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Ny vargindivid funnen genom skadad ren

 1. Hemlig: Skjut vargen och häng halsbandet i en sydgående långtradare den går antagligen att spåra.

 2. Vargpropagandan är oproportionerligt stor i jämfört med situationen på riktigt. Visst, vargen dödar husdjur och kan i värsta fall döda människor. Men hur ofta händer det? Jägaren kan förlora en hund i en vargattack, men ni vet väll riskerna när ni beger till ett område där det finns vargar? Till och med Rumänien, där fårherden har stora vallhundar som håller vargen på avstånd, och som har betydligt större vargpopulation än Sverige, får det att funka. Ett land mycket fattigare än Sverige. Men här i Sverige hittar vi på andra lösningar.

 3. För några veckor tillbaks landar en helikopter nära byn kitkiöjärvi vips efter några dagar syns en varg med halsband springande i området

 4. Finns det någon som helst kontroll över vad som händer med alla vargvalpar och övriga rovdjursungar som föds i djurparker? Den här vargen kanske har sina närmaste släktingar på en svensk djurpark?

 5. Jo mångfald har vi fått i Sverige tack vare att Vargen smittat landet med dvärgbandmask.

  Inte heller helt osannolikt att CWD kommit till Skandinavien via nordamerikansk illegalt utplanterad varg.

 6. Har vargen visat upp sitt pass när den korsade gränsen? Det måste ju hundar göra!

 7. #sigurd, visst förstår jag det. Jag syftade på första meningen i artikeln.Det fanns inga andra kommentarer när jag skrev detta.

  ”färdats till fots” låter mer som polisvokabulär om gärningsmän.

  Men, vad vet jag,vargen kanske är efterlyst olaga/olovlig jakt…

 8. Hur har man kunnat fastställa att den färdats till fots när man, som jag uppfattar det, inte hittat några andra spår en DNA, efter vargen?

 9. Hoppas vargen får leva ett fridfullt liv.
  Vi behöver vargar i landet för att få mångfald.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.