fbpx

Ny vargindivid funnen genom skadad ren

ARVIDSJAUR: Efter salivprov på en rens bitmärken kunde man fastställa att en finsk-rysk varg under föregående vecka har färdats till fots genom Norrbottens län.

Via provtagning från en rovdjurstagen ren i östra Kikkejaure sameby har data kunnat fastställas. Redan vid analysen av renens skador kunde man misstänka det troliga rovdjuret, då Länsstyrelsen och samebyn var eniga om att det rörde sig om en varg som har orsakat skadorna. Vargindividen har aldrig tidigare hittats via DNA-analys, och var därmed hittills okänd. Enligt Länsstyrelsen ska det vara en ung finsk-rysk varg som är på utvandring. På grund av ursprunget ska vargen vara genetiskt viktig för vargpopulationen i Skandinavien, om den vandrar till det skandinaviska vargbältet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Ny vargindivid funnen genom skadad ren

 1. Hemlig: Skjut vargen och häng halsbandet i en sydgående långtradare den går antagligen att spåra.

 2. Vargpropagandan är oproportionerligt stor i jämfört med situationen på riktigt. Visst, vargen dödar husdjur och kan i värsta fall döda människor. Men hur ofta händer det? Jägaren kan förlora en hund i en vargattack, men ni vet väll riskerna när ni beger till ett område där det finns vargar? Till och med Rumänien, där fårherden har stora vallhundar som håller vargen på avstånd, och som har betydligt större vargpopulation än Sverige, får det att funka. Ett land mycket fattigare än Sverige. Men här i Sverige hittar vi på andra lösningar.

 3. För några veckor tillbaks landar en helikopter nära byn kitkiöjärvi vips efter några dagar syns en varg med halsband springande i området

 4. Finns det någon som helst kontroll över vad som händer med alla vargvalpar och övriga rovdjursungar som föds i djurparker? Den här vargen kanske har sina närmaste släktingar på en svensk djurpark?

 5. Jo mångfald har vi fått i Sverige tack vare att Vargen smittat landet med dvärgbandmask.

  Inte heller helt osannolikt att CWD kommit till Skandinavien via nordamerikansk illegalt utplanterad varg.

 6. Har vargen visat upp sitt pass när den korsade gränsen? Det måste ju hundar göra!

 7. #sigurd, visst förstår jag det. Jag syftade på första meningen i artikeln.Det fanns inga andra kommentarer när jag skrev detta.

  ”färdats till fots” låter mer som polisvokabulär om gärningsmän.

  Men, vad vet jag,vargen kanske är efterlyst olaga/olovlig jakt…

 8. Hur har man kunnat fastställa att den färdats till fots när man, som jag uppfattar det, inte hittat några andra spår en DNA, efter vargen?

 9. Hoppas vargen får leva ett fridfullt liv.
  Vi behöver vargar i landet för att få mångfald.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.