Ny vargindivid funnen genom skadad ren

ARVIDSJAUR: Efter salivprov på en rens bitmärken kunde man fastställa att en finsk-rysk varg under föregående vecka har färdats till fots genom Norrbottens län.

Via provtagning från en rovdjurstagen ren i östra Kikkejaure sameby har data kunnat fastställas. Redan vid analysen av renens skador kunde man misstänka det troliga rovdjuret, då Länsstyrelsen och samebyn var eniga om att det rörde sig om en varg som har orsakat skadorna. Vargindividen har aldrig tidigare hittats via DNA-analys, och var därmed hittills okänd. Enligt Länsstyrelsen ska det vara en ung finsk-rysk varg som är på utvandring. På grund av ursprunget ska vargen vara genetiskt viktig för vargpopulationen i Skandinavien, om den vandrar till det skandinaviska vargbältet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Ny vargindivid funnen genom skadad ren

 1. Hemlig: Skjut vargen och häng halsbandet i en sydgående långtradare den går antagligen att spåra.

 2. Vargpropagandan är oproportionerligt stor i jämfört med situationen på riktigt. Visst, vargen dödar husdjur och kan i värsta fall döda människor. Men hur ofta händer det? Jägaren kan förlora en hund i en vargattack, men ni vet väll riskerna när ni beger till ett område där det finns vargar? Till och med Rumänien, där fårherden har stora vallhundar som håller vargen på avstånd, och som har betydligt större vargpopulation än Sverige, får det att funka. Ett land mycket fattigare än Sverige. Men här i Sverige hittar vi på andra lösningar.

 3. För några veckor tillbaks landar en helikopter nära byn kitkiöjärvi vips efter några dagar syns en varg med halsband springande i området

 4. Finns det någon som helst kontroll över vad som händer med alla vargvalpar och övriga rovdjursungar som föds i djurparker? Den här vargen kanske har sina närmaste släktingar på en svensk djurpark?

 5. Jo mångfald har vi fått i Sverige tack vare att Vargen smittat landet med dvärgbandmask.

  Inte heller helt osannolikt att CWD kommit till Skandinavien via nordamerikansk illegalt utplanterad varg.

 6. #sigurd, visst förstår jag det. Jag syftade på första meningen i artikeln.Det fanns inga andra kommentarer när jag skrev detta.

  ”färdats till fots” låter mer som polisvokabulär om gärningsmän.

  Men, vad vet jag,vargen kanske är efterlyst olaga/olovlig jakt…

 7. Hur har man kunnat fastställa att den färdats till fots när man, som jag uppfattar det, inte hittat några andra spår en DNA, efter vargen?

 8. Hoppas vargen får leva ett fridfullt liv.
  Vi behöver vargar i landet för att få mångfald.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Vill införa gränspass

Tornedalsrådet föreslår att ett så kallat gränspass tas i bruk. Tanken är att säkerställa fri rörlighet och ett normalt liv för invånare och näringsliv i gränskommunerna.

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.