fbpx

Nya regler för laxfiske

TORNEDALEN: Havs- och vattenmyndigheten införde nya regler som började att gälla den 1 maj med motiveringen att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och se till att laxkvoten inte överskrids.

Det innebär ändrade bestämmelser som framförallt drabbar yrkesfiskare och deras rapportering.

EU:s ministerråd tog i oktober 2018 beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2019. HaV har beslutat att fördela 27. 388 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske.

Nya reglerna gäller utöver kvoter och rapportering även redskapsanvändning. Havs- och vattenmyndigheten har också beslutat om ändrade bestämmelser för fiske med bland annat förankrade flytgarn och strömmingsfällor. 

Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill HaV anpassa fångstens storlek i förhållande till skyddsbehovet och storleken på laxbestånden.

Svenska bestånd av vild lax har till stor del visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Detta beror till stor del på att ministerrådet successivt beslutat om lägre fiskekvoter, skriver HaV.

Yrkesfiskare får ange antalet laxar med en felmarginal på upp till 20 procent. Genom beslutet blir regelverket mer likvärdigt för alla yrkesfiskare, enligt HaV.

Kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, Sven Tornberg (C) skrev i samråd med yrkesfiskare ett yttrande till HaV angående ändringarna i bestämmelserna och motsatte sig detta på grund av negativ inverkan på yrkesfisket och visionen om en levande skärgård. Dock fick skrivelsen inte något gehör från myndigheten.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Nya regler för laxfiske

 1. Sälfrågan är en typisk sak som borde avgöras genom folkomröstning. I dessa frågor är regeringen genom Miljöpartiets medverkan fullkomligt handlingsförlamad.

 2. Hur är det möjligt att staten kan komma och förbjuda fiske det är ju privata fiskevatten det är inte möjligt för nogra fiskare med fasta redskap att tömma Bottenviken på fisk

 3. Biologen: Nu är det inte bara laxen det handlar om i kusten,utan sik,siklöja,strömming och där är vikaren en stor predator. Det positiva är väl att idag finns minimalt med hornsimpa.
  Men som fritidsfiskare efter siklöja är det idag riktigt tur om man får ihop några kg fisk oftast finns det bara huvuden kvar i skötarna och nyfikna mätta sälar kikar skrattandes på dig,iaf känns det så.
  För 30 år sedan var det inga bekymmer med samma mängd sköt att få ihop 5-10 kg rom/dag.
  Problemet har skapats av att man ”förbjudit” säljakt då beslutsfattarna inte förstått vad det skapar på lång sikt.

 4. Biologen: Du har missat en del i din utbildning som saknar empiriska studier! Vi som levt,fiskat i regionen och följt utvecklingen sedan 60-talet vet vad som orsakar minskad tillgång i olika arter.
  Att sälen skulle vara utrotningshotad pga minskad istillgång vilka belägg har du för det? Svammel på låg nivå kan jag påstå.
  Idag kan man på en liten begränsad yta kanske 5 ha räkna till 200 sälar och det år för år. Det kunde man inte bara för 30 år sedan och idag kan vi vara säkra på att i Bottenviken finns ett antal tusental sälar som förstör för yrkesfiskare,fritidsfiskare och skärgårdsfolk.

 5. endast gråsälen kan ha laxen som en del av sin föda ??? Vad pratar du om ? man hittar ofta i våra redskap lax som är ihjäl bitna av vikare, dom tar en tugga sen lämnar dom kvar den.

 6. I Bottenviken finns endast gråsäl och vikare, varav endast gråsälen kan ha laxen som en del av sin föda. Gråsälen lever mest på strömming, men är såklart stor nog för att göra skada på fiskeredskap.
  Det är inte länge sedan vikaren var utrotningshotad pga jakt och miljögifter, och nu hotas båda gråsälen och vikaren av minskad isutbredning och tunnare is.
  Det känns som att många i Bottenviken gärna vill ha sälen som syndabock, men som tur är finns vi biologer som även i år kommer att undersöka maginnehåll för att bestämma i hur stor utsträckning dem skulle äta av laxen eller löjan.

 7. Laxen är värd betydligt mer om den får simma upp i älven som resurs i besöksnäringen. Och den ska räcka till ända upp till Lainioälven.

 8. Viktigpetter: Helt rätt! Jag vill dessutom tillägga att på det grunda vatten som Bottenviken har, så är det ännu mer förödande! Var rädd om Bottenvikens fina sik!!!

 9. Man borde skjuta bort sälstammen i norr. Deras överpopulation står dyrt för yrkesfiskarna

 10. Politikerna kan väl förbjuda sälen att äta fisk. Över allt där människan försöker ändra på naturen blir det nogot fel

 11. Man tog tydligen inget beslut om stortrålarnas verksamhet som sopar rent i Östersjön.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.